Letnik: 2005 | Številka: 9/10 | Avtor/ica: Marko Jenšterle

RAZLIČNI IZVAJALCI

The Rough Guide To The Music Of Brazil: Rio de Janeiro

World Music Network/ Spletna Jazz and Blues Ploščarna, 2005

Brazilija, največja južnoameriška država, je s svojo naravno in kulturno raznolikostjo prava glasbena zakladnica. Za to državo že dalj časa velja, da se je po njej mogoče sprehajati tudi v času. V ogromnih predelih amazonskega pragozda lahko naletimo na indijanske skupnosti, kulture in načine življenja, ki so drugje po svetu že zdavnaj izginili. Toda že po nekaj urah letalskega prevoza se v kakšnem Sao Paulu ali Brasilii soočimo z arhitekturo in kulturo, ki bosta šele postali naša prihodnost. Sao Paulo je s svojimi 20 milijoni prebivalcev brazilska industrijska prestolnica, saj je v tem mestu skoncentriranega kar 60 odstotkov vsega kapitala v državi. Ampak Sao Paulo ravno zaradi tega nima duše, tako kot je tudi nima umetno postavljena brazilska prestolnica Brasilia. Čeprav jo je zasnoval veliki arhitekt in umetnik Oscar Niemayer, se je kljub temu pokazalo, da mest ni mogoče ustanavljati umetno in na silo. Prebivalci Brasilie, ki so predvsem državni uradniki, zato konec tedna množično z letali bežijo drugam. Največ jih gre v Rio de Janeiro, mesto, ki je v svetu sinonim za Brazilijo, hkrati pa je to njena glavna blagovna znamka.

Rio de Janeiro je brez dvoma eno najlepših mest na svetu. S svojimi hribi in plažami ne privlači le množice turistov, ampak je navdih tudi za mnoge umetnike. Zato ni prav nič čudnega, da so pri založbi World Music v zbirki svojih vodnikov po glasbah sveta, pri brazilskih enega v celoti posvetili samo Rio de Janeiru. V zbirku The Rough Guide To The Music Of Brazil so ob Rio de Janeiru še naslednji: Bahia, Brazilian Electronica, Samba, Brazilian Hip Hop in splošna Brazilija. Snovalci zbirke so predobro vedeli, da je za takšno raznolikost res težko najti skupni imenovalec.

The Rough Guide To The Music Of Brazil prinaša posnetke šestnajstih različnih izvajalcev, ki so z Riom povezani na različne načine. Tudi njihovi glasbeni slogi se raztezajo od elektronike do sambe in bossa nove.

Brazilija je sama po sebi ena ogromna mešanica indijanske, afriške in evropske kulture, v Rio de Janeiru pa se to samo še stopnjuje. Gre za mesto, ki nikoli ne spi, v katerem se soočajo bogatija in revščina, romantika in nasilje, narava in urbano okolje. Zaradi tega je res neskončna inspiracija, vodnik Rough Guida pa je ujel le delček njegove čarobnosti. Zgoščenka je zato samo osnovna informacija, na osnovi katere bodo radovednejši poslušalci šele začeli odkrivati Rio in preko njega nato še širšo Brazilijo.

Marko Jenšterle