Letnik: 2005 | Številka: 9/10 | Avtor/ica: Jane Weber

RAZLIČNI IZVAJALCI

The Spirit Lives On: Deep South Country Blues and Spirituals

Hot Fox Records, 2005

Davida Evansa zdaj pozna že kar nekaj našega občinstva, saj se je letos, po uspešnem nastopu na Drugi godbi 2003, predstavil še občinstvu postojnskega festivala bluesa, ki je tako začel z delom in bo, upam, vsaj malo zapolnil praznino, ki vlada v tovrstni glasbeni ponudbi. Dr. David Evans je univerzitetni profesor. Po izobrazbi je etnomuzikolog in velja za enega največjih specialistov ameriške popularne in folk glasbe, predvsem bluesa, v kar nas prepriča tudi s pričujočo zbirko, ki jo je pred njegovo zadnjo evropsko turnejo izdala nemška založba Hot Fox.

O bluesu je napisal številne knjige, kritike, članke, opombe, spremne besede in še kaj. Pričujoča zbirka prinaša posnetke, ki jih je Evans kot etnomuzikolog naredil z glasbeniki, kot so Robert Belfour, Mose Vinson, Levester »Big Lucky« Carter in Glen Faulkner, za nameček pa se v dveh skladbah tudi sam predstavi kot glasbenik, kitarist in pevec. Kot pove podnaslov, Deep South Country Blues and Spirituals, gre za zbirko bluesov in spiritualov. Evans jih je posnel med terenskim delom v Tennesseeju in Mississippiju. Od leta 1970 do danes je bil producent številnim izjemnim bluesovskim glasbenikom z legendarnim Johnnyjem Shinesom na čelu, na nekaterih od teh izdaj pa je sodeloval tudi kot gostujoči glasbenik. Evans je danes posebej dejaven pri organizaciji in produkciji glasbenikov iz Memphisa in okolice, zato memfiško obarvana vsebina pričujočega albuma ne preseneča. Evans velja tudi za enega največjih poznavalcev predvojnega bluesa in njegov nedavni postojnski nastop je bil prava mala poslastica. Med zanimivejše posnetke v tej zbirki sodi skladba Cotton Pickin' Blues, ki jo Glen Faulkner zaigra na bo diddley (na eno-strunsko kitaro) in pa Evansova avtorska skladba z naslovom The Woman I Love, sicer sestavljena iz drobcev starih bluesov, ki smo jo slišali že na Drugi godbi.

Evans aktivno sodeluje tudi z različnimi izdajatelji enciklopedij, v katere vnaša glasbena gesla. Leta 2003 je dobil grammyja za najboljši spremni tekst za album Screamin' And Hollerin' The Blues Charleyja Pattona, s to ploščo pa se nam še enkrat uspešno predstavlja kot izvajalec in etnomuzikolog.

Jane Weber