Letnik: 2005 | Številka: 9/10 | Avtor/ica: Rasto Božič

JAZZINTY 2005

Novo mesto, od 15. do 20. 8. 2005

V tretjem tednu avgusta se je v Novem mestu v organizaciji Zavoda LokalPatriot, ki deluje v okviru Društva novomeških študentov, zbralo 95 udeležencev delavnice Jazzinty iz šestih evropskih držav: Irske, Nizozemske, Nemčije, Hrvaške, Srbije, Italije in seveda domače Slovenije. Tokratne šeste delavnice se je udeležilo rekordno število udeležencev in udeleženk, ki jih je skozi šest dni vodilo in usmerjalo 15 mentorjev, uglednih mednarodnih jazzovskih imen: Jerry Bergonzi, Vlatko Stefanovski, Eric Vloeimans, Miles Griffith, Bruce Gertz, Andrea Michelutti, Renato Chicco, Ratko Zjaca, Hrvoje Rupčić, Izidor Leitinger, Igor Lumpert, Erik Marenče ter Marijan Dović, ki je tudi umetniški vodja Jazzintyja. Vse prireditve in delavnice so potekale na štirih prizoriščih, v Glasbeni šoli Marjana Kozine, V Kulturnem centru Janeza Trdine, v atriju knjigarne Goga ter v klubu LokalPatriot.

Delavnice so izvajali na dveh nivojih, v obliki individualnih ur ter vaj in skupinskih vaj v combih: Jazzinty Advanced Ensemble, Jazzinty Ethno Ensemble, Jazzinty Goga »Latino« Combo, Jazzinty Singers Band, Jazzinty Vocal Group, Jazzinty Patriot Band in Jazzinty »Mainstream« Combo.

Vse dni so mladi jazzovski ustvarjalci obiskovali tudi predavanja mentorjev. Uvodno je podal ugledni ameriški saksofonist in pedagog Jerry Bergonzi, o Osnovah jazzovske lestvice in akordih je govoril domači pianist Erik Marenče, Osnove harmonske analize je predstavil hrvaški kitarist, ki deluje na Nizozemskem Ratko Zjaca, neutrudni ameriški vokalist in pedagog Miles Griffith je govoril o Razvijanju posluha, Eric Vloeimans, vrhunski nizozemski trobentač, komponist in pedagog je seznanil z Melodično improvizacijo, Jerry Bergonzi je v štirih predavanjih obdelal Napredne koncepte jazz improvizacije, predavanja je v močno osebnem tonu s temo Osebna filozofija glasbe zaključil makedonski kitarski virtuoz in vsestranski glasbenik Vlatko Stefanovski.

Delavnico je spremljal petdnevni jazzovski festival, katerega gostje so bili v glavnem mentorji. Prvi višek je prišel že takoj na začetku, Vlatko Stefanovski je postregel s samostojnim koncertom, kar je bil precej redek dogodek, saj po pravilu nastopa v duetu ali večjih zasedbah. Na oder je prišel le z električno kitaro, pri spremljavi si je delno pomagal z elektroniko. V dobro uro dolgem nastopu je povsem upravičil zvezdniški sloves, prikazal izredno kitarsko tehniko, iskreno ter barvito glasbo, ki je predvsem temeljila na makedonskih motivih, posebej je udeležence delavnice opozoril na neparne ritme in jih tudi predstavil.

Naslednji večer je nastopil Jerry Bergonzi Quartet v zasedbi Jerry Bergonzi, tenorski saksofon, Renato Chicco, klavir, Bruce Gertz, kontrabas in Andrea Michelutti, bobni. Nastop kvarteta lahko uvrstimo med vrhunske dogodke, predstavili so v glavnem glasbo Bergonzija in Gertza, deležni smo bili odličnih soliranj in skupinske izvedbe, vendar je vse skupaj izzvenelo rahlo sterilno, precej mainstreamovsko in brez kakšnih nastavkov ustavljeno v času.

Najbolj eksploziven in dinamičen nastop je v četrtek zvečer izvedla domača velika jazzovska zasedba The Fool Cool Jazz Orchestra, ki deluje pod taktirko komponista Izidorja Leitingerja. Sestavljajo jo mladi slovenski glasbeniki in najboljši študenti priznanih jazz akademij iz Gradca, Celovca, New Yorka, Rotterdama itd. V Rotterdamu se je pri trobentaču Ericu Vloeimansu nekaj časa šolal tudi Izidor Leitinger in se z njim spoprijateljil. Tako je Vloeimans nastopil kot gost zasedbe, se z njo povsem zlil in dodal več vrhunskih solo vložkov, med drugim je v zaključni skladbi uporabil tudi tehniko krožnega dihanja. Skupaj so izvajali Vloeimansovo glasbo v Leitingerjevih priredbah, slišali smo tudi več njegovih kompozicij. Nastop The Fool Cool Jazz Orchestra z gosti, poleg so nastopili še tolkalec Nino Mureškič in pevka Vesna Petkovič ter akordeonist, je izzvenel kot popolni višek festivala. Mogoče ni odveč trditev, da je to trenutno prav gotovo slovenska najbolj sveža, ustvarjalna in domiselna velika jazz zasedba, ki ne služi zgolj kot neki zdavnaj preživeli dinozaver, ampak streže z glasbo, zvokom in predanostjo primerno času.

V petek so prireditelji v okviru festivala že tretjič zapovrstjo podelili letošnjo nagrado Jazzon, skladateljsko nagrado za najboljšo slovensko jazz kompozicijo 2005. Na natečaj jih je prispelo 18, izmed njih je predizborna komisija v sestavi Janez Gregorc, Lojze Krajnčan in Renato Chiccoizbrala finalne. Vseh osem je izvedel Jure Pukl »Jazzon« Qunitet v zasedbi: Jure Pukl, tenorski saksofon, Daniel Noesig, trobenta, Saša Mutić, klavir, Robert Jukič, kontrabas in Gašper Bertoncelj, bobni. Finalna komisija, okrepljena z Jerryjem Bergonzijem in Ericom Vloeimanson ter še nekaterimi mentorji, je med skladbami Kaje Draksler, Igorja Lunderja, Jana Kusa, Erika Marenča, Jureta Pukla, Zorana Škrinjarja, Klemena Smoleja in Klemena Kotarja za drugo nagrado izbrala Lunderjevo A.G., prvo nagrado pa je podelila Juretu Puklu za skladbo Hubschrauber. Tretjo nagrado je izglasovala publika ter prav tako izbrala Jureta Pukla, kar je kljub korektni izvedbi vseh skladb povzročilo določeno zadrego. Prvo nagrado strokovne komisije in tokrat prvič leseno malo plastiko, nekakšno izvedenko ladje Argo (Jazon!) z violinsko kobilico v izdelavi goslarstva Demšar, je podelil Janez Gregorc, predsednik Društva slovenskih skladateljev ter ob tem pohvalil visoki nivo vseh finalnih skladb.

Naslednji, zadnji večer festivala je prinesel kar dobre štiri ure dolg, maratonski koncert vseh udeležencev in mentorjev. V polni in kmalu zadušljivi dvorani Kulturnega centra smo ob dvaintridesetih skladbah slišali vse combe delavnice, predstavili so se na presenetljivo visokem nivoju, kar nedvomno govori v prid delavnice, ki se je tudi tokrat izkazala za izredno kakovostno.

Vse večere smo se udeleževali tudi večerno/jutranjih jam sessionov, ki so se nekje od enajste ure zvečer pa do tretje ure zjutraj spontano odvijali v klubu LokalPatriot. Na odru so se poleg udeležencev in mentorjev pojavljala tudi nekatera domača ugledna imena jazza. Večkrat je nastopil kitarist Igor Bezget, saksofonista Jure Pukl in Igor Lumpert, glavni akter vseh

večerov je bil Američan Miles Griffith, nastopili so člani novomeških zasedb Moveknowledgement in Od Francla možgani, raper Ntoko, ki se je z Milesom Griffithom in člani omenjenih zasedb odlično ujel, skupaj pa so izvedli enega boljših spontanih nastopov.

Torej, tudi letošnji Jazzinty je prinesel predavanja, delavnice, koncerte, zabavo, in kar je še najbolj pomembno, nove izkušnje in znanstva ter veliko veselja in spoznaj ob skupnem muziciranju. Naslednje leto lahko z gotovostjo pričakujemo še večjo udeležbo.

Rasto Božič