Letnik: 2006 | Številka: 1/2 | Avtor/ica: Borka

BIRDY NAM NAM

Birdy Nam Nam

UWe, 2005

V hiphop glasbi so se izključno didžejevski albumi pojavili precej pozno, v bistvu šele v drugi polovici devetdesetih let. Pred tem so bili didžeji v senci MC-jev, raperjev. Vendar na začetku ni bilo tako. Hiphop glasba se je »rodila«, ko so didžeji v Bronxu (in pozneje po vsem New Yorku) začeli na uličnih žurih delati povsem nove strukture, kolaže, tako imenovane breakbeate. Vendar pa so MC-ji kmalu prevzeli pobudo in pustili didžeje v senci za dolgih deset, petnajst let, in sicer predvsem iz dveh razlogov: MC-ji so bili bolj prepoznavni, profilirani, zato jih je bilo laže tržiti. Vendar je v devetdesetih letih na sceno prišlo nekaj izjemnih didžejev ali »turntablistov«, in nastale so prve didžejevske kompilacije, kakršna je, na primer, Return of the DJ.

Danes so didžejevske skupine, albumi, kompilacije eden ključnih elementov hiphop glasbe po vsem svetu. Eden takih kolektivov so Birdy Nam Nam (citat iz znanega filma The Party s Petrom Sellersom); sestavljajo ga štirje francoski turntablisti, Little Mike, Need, Crazy B in Pone. Slednja sta večkrat zmagala v posamični kategoriji na francoskem DMC-tekmovanju, skupaj pa so bili leta 2002 celo svetovni DMC-prvaki. Lani so izdali prvenec.

Birdy Nam Nam delajo muziko izključno z manipulacijo gramofonov. Vsi bobni, instrumenti, efekti so »odpraskani« (odskrečani) in vse plasti nasnete druga za drugo, nekatere celo naenkrat v živo. Čeprav take prakse niso nič novega, saj so v preteklosti podobne tehnike uporabljali že razni didžejevski kolektivi, pa Birdy Nam Nam le s težavo primerjamo s kakšno klasično ameriško didžejevsko skupino, kakršni sta, na primer, Invisibl Scratch Piklz ali, še bolje, The X-ecutioners. V bistvu jim je skupna le tehnika, glasbeno pa so povsem različni. Birdy Nam Nam namreč ne producirajo konvencionalnega hiphopa, z značilnimi bobni, vzorci in skreči, ampak delajo pretežno cinematično glasbo, z močnimi vplivi jazza, elektra, abstraktnega hiphopa in celo etna. Pri njihovih komadih ne gre toliko za to, da bi hoteli v enem glasbenem kosu pokazati vse svoje tehnično znanje, vse možne in najzahtevnejše gramofonske zvijače, ki jih premorejo. V bistvu so v njihovi glasbi v ospredju harmonije, melodični aranžmaji, ki pa jih mešajo s stabilnim in relativno preprostim pristopom. Plošča tako ne temelji na najznačilnejših gramofonskih trikih, kot so »beat juggling« (manipuliranje dveh, ponavadi istih ritmov v nove ritmične vzorce) in vse možne različice skrečanja. Vseeno vsebuje prav te tehnike, vendar ne v ospredju, ampak v detajlih. Tako na albumu ne najdemo klasičnih skrečerskih linij, ampak melodije, ki jih člani Birdy Nam Nam spretno uvedejo s kakšno različico skreča. Ritmi in bobni so vsi neprogramirani, zaigrani v živo s tehniko drumminga (strukturiranje ritmičnih vzorcev s skrečanjem ene same plošče, na kateri je posnet vzorec bobnov). Poleg ročno manipuliranih bobnov, odpraskanih linij pihal in klavirjev je treba omeniti tudi spretno uporabljanje efektov, ki jih Birdy Nam Nam dodajajo melodijam in nekaterim ritmičnim zankam. S tem dobijo še polnejši zvok.

Skupini Birdy Nam Nam se je posrečilo posneti izjemen plošček, ki se glasbeno povsem oddaljuje od klasičnih didžejevskih albumov. Uspelo jim je, da so razvili razpoznaven, svež zvok, ki je sestavljen iz raznih zvrsti. Verjetno so njihovi nastopi prav zaradi tega tako iskani, mladeniči so namreč že sedaj skoraj popolnoma zasedeni do poletja 2006.

Borka