Letnik: 2006 | Številka: 1/2 | Avtor/ica: Marko Jenšterle

ERIC BURDON AND THE ANIMALS

Athens Traffic Live

SPV Recordings, 2005

V ostrem ritmu boogieja nas Eric Burdon v prvih akordih skladbe Boom Boom vrne na začetek kariere, ko je po britanskih odrih kraljeval s skupino The Animals. Plošča Eric Burdon and The Animals – Athens Traffic Live je namreč koncertna plošča s turneje, ki je Burdona leta 2004 znova zanesla tudi v Slovenijo – na mariborski Lent in v Koper. Posnetki so sicer nastali v Grčiji, a je repertoar vseeno dobrodošel za obujanje naših tedanjih spominov, ko nam je starosta rocka dokazal, kako še vedno ostaja glasbena legenda, čeprav mnogo manj slavna in premožna od kakšnih nekdanjih sopotnikov The Rolling Stones, vendar ravno zato toliko bolj avtentična.

Naslov skupine seveda zavaja. Zasedba nima razen glavnega akterja prav nobene zveze z obema verzijama originalnih The Animals. Ne s prvotno, ki je delovala pod preprostim imenom The Animals, ne s tisto s konca šestdesetih let, ki jo je Burdon poimenoval tako kot sedanjo: Eric Burdon and The Animals. Vmes so mu namreč to blagovno znamko že nekajkrat ukradli, saj so pod imenom The Animals plošče snemali člani, ki so se dobesedno le sprehodili skozi skupino, katere jedro sta na samem začetku tvorila Eric Burdon in Alan Price.

Plošča Athens Traffic Live je nastala na promocijski turneji zadnjega Burdonovega studijskega albuma My Secret Life, izjemnega glasbenega izdelka, ki ga je znova postavil v samo osrčje rockovskih legend. Zaradi tega se plošča tudi razlikuje od vseh drugih in številnih Burdonovih koncertnih plošč, na katerih je v glavnem preigraval stare hite. Resnici na ljubo mu je treba priznati, da je bil izviren vsaj pri priredbah. Iz njegove zgodovine sta od trinajstih posnetkov zdaj le dva iz časa The Animals (vsak iz ene zasedbe) ter skladba Tobacco Road, ki je The Animals sicer nikoli niso posneli na uradnih ploščah, čeprav so jo igrali. To skladbo je Burdon posnel kasneje, z zasedbo War.

Če izvzamemo še The Night, ki so jo The Animals posneli v osemdesetih letih, ko so se znova zbrali, potem ostanemo pri odličnih koncertnih verzijah novega glasbenega gradiva. Plošči je dodan DVD z intervjujem, tremi Burdonovimi avtorskimi videoposnetki, s krajšim bobnarjevim solom in z zanimivim koncertnim posnetkom, ki ga je Burdon pod imenom Blues Knight naredil s Petom Yorkom in Christophom Steinbachom, ki sicer ne igrata v njegovi spremljevalni glasbeni skupini.

Eric Burdon je v javnih izjavah precej ciničen do sebe in svoje zgodovine. Med drugim namreč pravi, da ima že bronhitis in astmo, nabral si je odvečne kilograme in s tem postal »počasi gibajoče se človeško bitje«. Ampak na odru se, tako kot že dolga desetletja, prelevi v popolnoma drugega človeka. Posnetki Athens Traffic Live nas o tem zgovorno prepričujejo.

Marko Jenšterle