Letnik: 2006 | Številka: 1/2 | Avtor/ica: HelenaB

CELEBRATION

Celebration

4AD, 2005

Trio, ki je pod imenom Celebration prvenec izdal lani, na glasbeni sceni ni od včeraj. Z več kot desetletno glasbeno kariero se ponašajo vsi člani. Pevka Katrina Ford in multiinstrumentalist Sean Antanaitis sta ustanovitelja noise benda Jaks z začetka devetdesetih let. Ta je po razpadu zrasel v novo glasbeno druščino Lovelife in pod tem imenom ustvaril dva albuma. Preden sta Katrina in Sean k sodelovanju povabila bobnarja Davida Bergandera in se preimenovala v Celebration, sta kratek čas delovala kot duet Birdland.

Da tako kompleksno zvočno podobo tvori zgolj trojica (ki menda zažiga po ameriški sceni in trenutno velja za skupino z zelo učinkovitim koncertnim nastopom), je vzbudilo rahel dvom ali vsaj presenečenje, ki pa sta se ob poslušanju zgoščenke takoj razblinila. Album je produciral Dave Sitek, producent prihajajočega albuma bristolskih Massive Attack in član brooklynskih TV On the Radio, na plošči se z dodatnimi vokali in instrumenti pojavijo še kolegi iz zasedbe: Kyp, Tunde, Gerard in Jaleel. Z basovskim saksofonom se na plošči znajde tudi Martin Perna iz Antibalas.

V prodorni in atraktivni mešanici godbenih zvrsti, s katerimi se Celebration, ki trenutno domujejo v Baltimoru, gorečno predstavljajo, tvori osnovo mutirana zapuščina osemdesetih let: na hitrejše obrate navit no wave s punkovsko ostrino ter z močnim pridihom kabareta in »ciganske« muzike. V spevnih, nabritih in hkrati ponotranjenih skladbah so zlite prvine afrobeata, spogledujejo se tudi z vplivi pred kratkim osveženih etiopskih godb s soulovskim pridihom iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Zvočna podoba albuma dosega širino in svežino s pestro in umetelno izbiro instrumentarija, ki sega od različnih vrst sintetizatorjev, kitar in tolkal ter bobnov do baritonskega in tenorskega saksofona, klarineta ter flavte. Z načinom petja k intenziteti in ekstatičnosti glasbe največ prida globok demonski Katrinin glas, vajen vsakovrstnih modulacij in tehnik petja, glas, ki bi mu težko pripisali, da pripada eni osebi ali celo istemu spolu.

Celebration je zanimiv, samosvoj in vroč glasbeni izdelek, ki lahko zraste le ob popolni predanosti in zlitosti z glasbo sámo.

HelenaB