Letnik: 2006 | Številka: 1/2 | Avtor/ica: Marko Jenšterle

VOCES DE LA RESISTENCIA

Municipio Autonomo Rebelde Zapatista de San Pedro Polho, Chiapas

Producciones Radio Insurgente, 2004

Zgoščenka je ena iz serije plošč, ki so jih izdali pri uporniškem Radiu Insurgente v mehiškem Chiapasu. O njihovi produkciji smo pred kratkim v Muski že pisali. Skupina Voces de la Resistencia (Glasovi upora) prihaja s svobodnega uporniškega zapatističnega ozemlja, iz občine San Pedro Polho v Chiapasu, vendar je na sami plošči (tako kot pri vseh drugih iz te serije) to ob naslovih skladb edini konkretni podatek. Navedeni niso niti člani zasedbe, kaj šele avtorji skladb, zato lahko le iz poslušanja ugotovimo, da gre za zasedbo z violino, akustičnimi kitarami in tolkali, ki skladbe z zapatistično tematiko izvaja v ritmu živahne in v Mehiki na moč popularne cumbie. Ta ima svojo domovino sicer v Kolumbiji. Skrivanje podatkov je tokrat razumljivo. Gre pač za gverilce, ki imajo na fotografijah celo obraze zakrite.

V občini San Pedro Polho živijo predvsem Indijanci iz skupine Tzotzilov. Med njimi je ogromno beguncev, ki po taboriščih živijo od leta 1997, ko so jih z domov pregnale paramilitaristične vojaške skupine. V begunskih centrih živi okoli 8000 Indijancev. V njihovi neposredni bližini se je 22. decembra leta 1997 zgodil tudi znani pokol v vasi Acteal, ko je vojska pobila 45 civilov, med njimi veliko otrok in žensk. O tem pokolu obstaja vrsta pesmi, eno med njimi je napisala in posnela tudi Lila Downs. Središče San Pedro Polha je istoimenska vas s skromno cerkvijo, okrašeno z zapatističnimi motivi, in z zapatistično bazo. Tamkajšnje ljudstvo še vedno živi v strahu pred vojaškimi vdori, poleg tega imajo težave s samo oskrbo, predvsem s hrano, saj na bližnjih območjih ni mogoče gojiti koruze in fižola, dve najpomembnejši humanitarni organizaciji, Rdeči križ in Zdravniki brez meja, pa sta se s tega področja umaknili leta 2002, ko sta presodili, da ju bolj potrebujejo v Iraku. Po besedah župana Andresa Guzmana Pereza je to samo še poslabšalo položaj. Begunci se ne morejo vrniti na svoje domove, ker so jih medtem že zavzele paravojaške skupine. Na samem ozemlju občine San Pedro Polho je sicer 18 zapatističnih baz. Iz ene od njih prihaja tudi živahna skupina Voces de la Resistencia, ki nas pokonci spravi že v prvem posnetku z zgovornim naslovom La globalizacion de la resistencia (Globalizacija upora), nato pa nam z ritmi cumbie, ob kateri nam noge kar same poskakujejo, v našo glavo počasi, a vztrajno, vsajajo zavest o njihovem hudem položaju. Druga skladba, Para todos todo nada para nosotros (Vse za vse, a nič za nas), je znameniti stavek subkomandanta Marcosa, samo ena od enajstih skladb na plošči pa je zapeta v indijanskem jeziku.

Ker teh plošč ni mogoče dobiti v običajnih trgovinah, ampak jih z uradnim dovoljenjem Radia Insurgente presnemavajo v zapatističnih podpornih centrih po svetu, denar pa nato pošiljajo v Chiapas, se mi zdi vredno navesti njihov barcelonski stik: http://chiapas.pangea.org

Marko Jenšterle