Letnik: 2006 | Številka: 1/2 | Avtor/ica: BIGor

FESTIVAL FV 1985–2005

Cvetličarna Media Park, Ljubljana, 2. 12. 2005

Ob 20. rojstnem dnevu je FV Music priredil festivalsko zabavo z rockovsko priostrenimi skupinami in sam sebi podaril dobro izbrano kolekcijo skupin, ki z držo in zvokom odlikujejo programsko orientacijo zadnjih desetih let tega pomembnega slovenskega glasbenega zavoda. Danes se le redki tako natančno in drzno držijo prepoznavnih smernic, kot počne FV, ki se je ustoličil pri nas kot promotor žilavega rockovskega utripa, ne glede na njegovo trendovstvo in izventrendovstvo.

S točnim začetkom festivala, nekaj po 20. uri, je pred redkoglavo množico stopila še ne leto stara, v Ljubljani delujoča skupina The Real Things, ki utrjuje jekleno punkrockovsko govorico od prvega koncerta naprej, marca lani na Garage Explosion. The Real Things se ne iščejo, plujejo proti zastavljenemu cilju in nas opozarjajo, da moramo pozorno slediti razvoju tega domačega perspektivnega punkrockovskega benda. Kot drugi so nastopili Muškat Hamburg, ki nikakor niso uspeli izpeljati tako čvrstega in hedonističnega nastopa, kakršnih smo se navadili v zadnjem letu dni. Zadušen zvok ozvočenja?! Hladna publika z redkimi izjemami?! Ali morda kaj drugega?! Takšna vprašanja so se porajala med nastopom teh štajerskih peklenščkov, in če se v neposrednem stiku porajajo vprašanja, je jasno, da nekaj ni prav. Namesto brezkompromisne vožnje smo dobili zmeren, prav rutinski nastop, ki ni prižgal vrvice dinamita. Skoraj podobne občutke smo doživeli v prvi tretjini nastopa zagrebških Erotic Biljan and His Heretics, ki so z garažnim prepletom rocka s punkom in soulom uspeli animirati ne le publiko, ampak predvsem svojega na začetku zelo hladnega in nemotiviranega pevca. Bližje ko so bili drugi polovici nastopa, bolj so se razdajali, postajali so prepričljivejši z močnim ritem in bluesom, ki se je tistega večera izkazal za najprivlačnejšega med vsemi nastopajočimi, in ne samo to – rojaki Bambi Molesters so dobili izvrstnega sopotnika na poti v svet rokenrola, katerega vrata mora erotični Biljan s heretiki samo še brcniti, da se odprejo.

Kdo je bil pravzaprav glavna skupina festivala FV? Sodeč po tem, da se je Cvetličarna v drugi polovici festivala napolnila s subkulturnimi cvetovi rockabillyjev in skinheadov, bi pomislili, da kralji psychobillya The Meteors. Sodeč po uvodnih skupinah in naravnanosti FV-ja, so to vlogo igrali The Nomads, ki jim le težko oporekamo energičnost, domišljenost in prepoznavnost. Švedski veterani v nasprotju z ošabnimi angleškimi gosti ne spijo na starih lovorikah. Še vedno igrajo pesmi, ki rajcajo s pronicljivo melodičnostjo in spevnostjo ter se izmikajo nepotrebni trdoti in bombastičnosti. Nesamovšečni in zelo preprosti možje v konkretnih srednjih letih so pokazali radost do igranja, za katerega ni potrebno postavljaštvo, ampak zgolj iskrenost, ki so jo težila (pod)vprašanja, omenjena že pri Muškat Hamburg. Nomads nastopa niso uspeli pripeljati do vrelišča, ki bi se morda zgodil v pričakovanem dodatku, a tistega večera nismo imeli te sreče. Le po čigavi krivdi – publike, benda, tonskega mojstra, organizatorja koncerta? S temi vprašanji se ni ukvarjal dobršen del nevedoželjne publike, ki se je oglasil na Kranjčevi samo zaradi Meteors, kot da bi bile druge skupine manjvredne ... ali kaj? Podobno statično kot Nomads je ta slavni psychobilly trio zasedel oder, in če se ne bi zgodil incident pod odrom, ki ga je skupina prekinila s čakanjem na ohladitev vročih pesti, bi ga oddrdrali v enakomernem tempu od začetka do konca. Linearna in enolična črta nastopa je, ne glede na spoštovanje pomembnosti in vplivnosti tega benda, pokazala, da so se Meteors oddaljili od zanje tako značilne psihotičnosti ter da smo jih ujeli v teku okoli dolgočasnega kroga, ki se mu je bolj punkrockovska publika izognila z druženjem v ozadju, medtem ko se mu je bolj naklonjena publika predajala z veseljem v ospredju. Na rockovskem koncertu pri nas že dolgo nismo doživeli tako raznolikega publikuma, medtem ko pomanjkanje sveže in mlade krvi ni dalo upanja, da bodo tovrstni koncerti ali festivali kaj bolje obiskani v prihodnje.

BIGor