Letnik: 2006 | Številka: 1/2 | Avtor/ica: Črt Sojar Voglar

CELLOMANIA IN MIŠA MAJSKI

Srebrni abonma, Cankarjev dom, Ljubljana, 14. 11. 2005

Izvrsten mednarodni ansambel Cellomania sestavljajo mladi čelisti, ki so študirali ali še študirajo pri zagrebškem profesorju Valterju Dešpalju. Člani ansambla so Karmen Pečar, Zita Varga, Luka Šulić, Tom Rožman, Nikolaus Leopold, Tilen Artač, Marie Spaemann, Mariaberti Blašković, Lana Beraković, Alja Mandić, Petra Kušan, Klara Romac in seveda profesor Dešpalj. Kot solist se jim je pridružil sloviti ruski violončelist Miša Majski.

Koncert je pričel ansambel sam s skladbo Milonga sodobnega hrvaškega skladatelja Igorja Kuljerića, virtuozno in spretno napisanim delom, ki pa kljub neobsežnosti učinkuje nekoliko enolično, saj je pravzaprav celotna dinamika stalno dramatično krepka in nima pravih vsebinskih in glasbenih kontrastov. Poslušali smo doživeto izvedbo, med katero so se mladi čelisti izkazali z različnimi instrumentalnimi tehnikami in bujno mladostno energijo.

Ansambel Cellomania se je nato skoraj povsem pretvoril le v spremljevalno glasbeno telo, kajti večer je pripadel Miši Majskemu. Z ansamblom je izvedel skladbe Kol Nidrei Maxa Brucha, Rondo op. 94 Antonina Dvoržaka, Andante cantabile Pjotra Iljiča Čajkovskega (drugi stavek Prvega godalnega kvarteta), v drugem delu pa potem še Intermezzo iz Koncertantne simfonije Eduarda Laloja in Bachianas Brasileiras Heitorja Ville-Lobosa. Miša Majski je izreden violončelist; njegova glasbena igra se odlikuje s čudovitim tonom, melodično spevno lepoto, prefinjenim niansiranjem in predanostjo glasbi, vendar je bilo vsaj v Bruchovi skladbi Kol Nidrei čutiti, da se je Majski te skladbe nekoliko naveličal, saj mu ni nudila prave želje po močneje doživeti interpretaciji. Prav tako je bilo v nekaterih skladbah nekoliko opazno napeto razmerje med solistom in ansamblom, Majski je resnično deloval kot »pravi solist«, s katerim se ansambel na trenutke ni mogel povsem uskladiti. Najbolje sta se Majski in Cellomania ujela v zadnji skladbi rednega sporeda, Bachianas Brasileiras, kjer smo bili priča pravemu ognjemetu briljance in sveže energije. Odlično!

Med poslušalci je bila vrsta dijakov različnih gimnazij, ki pa se morajo obnašanja v koncertni dvorani še naučiti.

Črt Sojar Voglar