Letnik: 2006 | Številka: 11/12 | Avtor/ica: Žiga Valetič

KASABIAN

Empire

Columbia, 2006

Linda Kasabian, po kateri naj bi se imenovala ta zasedba iz Leicestra v Angliji, je bila ljubica zloglasnega Charlesa Mansona. Bila je tudi ključna priča na sodišču in na podlagi njenega zaslišanja so oblasti spravile v ječo glavne storilce krutih sektaških umorov leta 1969. Kasabian pravijo, da jim je ime zvenelo dobro, vendar je očitno, da gre za nekoliko večjo podobnost s samim ozadjem, v katerem se je ime pojavilo. Njihova glasba je elektronsko-kitarski hrup, ki bi ga lahko uporabili, če bi naredili muzikal na temo uličnih protestov.

Prvi album istoimenskega naslova jih je z videom Processed Beats – obljubo nasledstva Stone Roses ali pa Happy Mondays – izstrelil v MTV2 orbito, izkazalo pa se je, da niso niti preroški (prvi) niti zabavljači (drugi), temveč bolj kričaško prodorni z močnimi himničnimi refreni, ki jih krasijo predvsem podložene melodije sproščenih glasilk iz ozadja. Skupaj je iz prvega albuma izšlo kar pet singlov, zato ni bilo težko čakati, kaj bo sledilo. Oasis so jih vzeli za predskupino, Kasabian pa so hkrati s turnejo pripravljali gradivo za novo ploščo z naslovom Empire (Imperij). Ime zveni sodobno in aktualno, glasba morda manj, sploh če pogled na hitro vržemo čez zadnji dve desetletji angleške indie scene, kjer smo do danes zares slišali že marsikaj. Prva razlika med Kasabian in že davno pozabljenimi alternativnimi bendi je ta, da so v tem trenutku oni tisti, ki so koncertno, videospotsko in medijsko bolj dejavni, druga razlika pa v tem, da so dokaj hitro obogateli in le čas bo pokazal, koliko bo zdaj v njih še ostalo resničnih revolucionarjev. Verjetno se bodo slej ko prej znašli na smetišču glasbene zgodovine, spodobno preskrbljeni, in če so se pred časom v reviji Q upravičeno rogali dejstvu, da fantje še vedno živijo z mamami, vidimo, da se situacija 'od prej' niti ne bo pretirano spremenila.

Toda tudi če bodo Kasabian delali slabe albume, bodo vedno znali narediti kakšen dovolj zanimiv štiklc, ki bo izstopil; ne gre jim namreč oporekati dejstva, da premorejo skrivni recept za prežetost etra z določenim težavnim vzdušjem, na katerega v življenju pogosto naletimo. Kasabian to vzdušje socialnega pritiska naredijo le bolj melodično. Prvi singel na plošči je Empire, naslednji, Shoot the Runner, je izšel 6. novembra.

Žiga Valetič