Letnik: 2006 | Številka: 11/12 | Avtor/ica: Janez Golič

MERCURY REV

The Essential — Stillness Breathes (1991 — 2006)

V2/Dallas, 2006

Zamisel sploh ni nova, le ponovno aktualna. Zaradi slabe prodaje nosilcev zvoka založbe poskušajo vsakič ponuditi nekaj več. Poleg glasbene CD-plošče nam pritaknejo DVD z nekaj spoti in dokumentarnim posnetkom s snemanja ali intervjujem. Ali »redni« CD-plošči pritaknejo zbirko »raritetnih« posnetkov, a le s prvo naklado, zatorej je potrebno pohiteti, tako se plošča hitro uvrsti na lestvico dobro prodajanih in potem je vse lažje.

Do teh dodatnih dobrot sem običajno zadržan. Prinašajo malo resničnega dodatka, večinoma so le verzije, demo in koncertne, morda različni miksi že znanih pesmi (aktualni primer so R. E. M. s kompilacijo iz neodvisnih časov). Ampak vsake toliko se najde izjema in ta izjema je dotična kompilacija ameriških psihedeličnih pop rockerjev Mercury Rev.

Skupina deluje že dovolj dolgo, da se je v njenem opusu nabralo za en pošten CD »uspešnic«. Izbor niti ni bil težak, Mercury Rev so izbrali kar naslovne pesmi s singlov, le ena med njimi pa ni na nobenem rednem albumu (Car Wash Hair). Za ljubitelja, ki ima že vse njihove albume, ta del kompilacije ne predstavlja velike vabe. Za nekoga, ki bi se zadovoljil le z eno, reprezentativno ploščo Mercury Rev, bo to odlična izbira. Časovno sega dovolj daleč nazaj, da seže tudi v čas nekontroliranih psihedeličnih izpadov, kajti kasneje, predvsem po odhodu prvotnega pevca Davida Bakerja (sindrom Syda Barretta), je skupina kanalizirala svoje početje, večjo pozornost namenila pesmi in si leta 1998 prislužila nagrado za najboljši album leta po izbiri vodilnega angleškega glasbenega tednika NME.

Prva naklada kompilacije The Essential šele v dodatku prinaša pravo vrednost. Mercury Rev so na bonus disk zbrali 18 pesmi, izvirno večinoma objavljenih na B-straneh singlov, nekaj jih je do sedaj sploh neobjavljenih, le en posnetek je remiks v režiji Chemical Brothers. Ti posnetki ne bodo razveselili le ljubiteljev, ki imajo končno na enem mestu zbrane pesmi, sicer posejane po B-straneh singlov, tudi tisti, ki bodo ploščo kupili zaradi uspešnic, dodatka ne bodo kar preskočili − tam so namreč večinoma priredbe in še te večinoma avtorstvo »velikih« imen. Resda so Mercury Rev izšli iz klubske scene, a njihovi zgledi so očitno na »površju«. Med prirejenimi sta obvezna Bob Dylan in Neil Young, tudi The Beatles iz svoje pozne-srednje faze, umirjeni Johnny Cash, ob pomoči gostujoče pevke so se lotili celo Jamesa Browna, širok nabor možnosti nudi David Bowie, korak vstran je še Nico in potem sta dva gosta, recitatorja v avtorskih skladbah, Robert Creeley in dolgoletni prijatelj skupine, Alan Vega. Zanimivo pri tem je, da si Mercury Rev, verjetno iz spoštovanja do svojih vzornikov, ne drznejo močneje poseči v izvirnike (Lucy In The Sky With Diamonds in Memory Of A Free Festival sta blizu karaok), medtem ko se v avtorskih skladbah razživijo in izkažejo tudi veliko mero eksperimentiranja, predvsem v omenjenih dveh spremljavah recitacij.

In nenazadnje, na svojih rednih albumih so Mercury Rev ob pesmih, ki so upravičeno zabeležene tudi na singlih, zaplavali v druge sfere, razpotegnili skladbe v filmske širjave in se sploh po psihedelično razlezli. Zato še kako prija, ko se na rednem delu kompilacije »uspešnice« vrstijo ena za drugo.

Janez Golič