Letnik: 2006 | Številka: 11/12 | Avtor/ica: BIGor

BULDOŽER

Klub Boogaloo, Zagreb, 15. 10. 2006

Po povratniškem koncertu Buldožer v ljubljanskih Križankah, kjer jih je pospremila prej anemično ploskajoča kot pa evforična publika, se je sredi oktobra ponujal v sosednjem Zagrebu naslednji koncert naših frikovskih starost po prestolnicah bivših jugoslovanskih republik. Kako jih bodo sprejeli Hrvati?

V dobro in človeško napolnjenem klubu Boogaloo se je nabralo petsto, šesto ljudi. Sodeč po pričevanjih Zagrebčanov je bil obisk nad pričakovanji, saj je bila promocija koncerta kratka in zapoznela, šibka in slabša, kot bi si jo veterani zaslužili. Vseeno pa jih je dočakal veder in topel odziv, v katerem je bilo čutiti zgodovinsko spoštovanje. Marsikdo se je pohvalil, da je bil leta 1982 v zagrebškem klubu Kulušič, ko je nastal legendarni živi album Buldožer Ako ste slobodni večeras.

Uvodne skladbe so sledile ljubljanskemu scenariju, vendar je bil izbor skladb iz njihove zgodovine pospremljen z bolj radostnim in spontanim odzivom kot v Ljubljani. Pristnejše in nezategnjeno sprejemanje Buldožerjev je navdihovalo skupino, ki se je s trajanjem koncerta vedno bolj prepuščala sproščenemu nizanju skladb in nastop je začel dobivati značaj enkratnega koncerta. Če sem po ljubljanskem koncertu menil, da bi bila potrebna uvodna, zgodovinsko-pedagoška napoved-lekcija za marsikatero skladbo, so v zagrebškem klubu Boogaloo pesmi zaživele brez vonja po naftalinu. S svežim, uigranim in predvsem uživaškim igranjem so Buldožer pokazali, da so se otresli povratniške treme. Podoben repertoar kot v Ljubljani je bil nadgrajen s Feferonom in Voli me - Ne voli me, ki sta ju, vsak svojega, odpela vokalna spremljevalca Cole Moretti in Miklavž Ašič. Dobra atmosfera na odru in pod njim je pripeljala do bolje izpeljanega dramaturškega loka nastopa. Kar trije bisi so bili izzvani z navijaškim skandiranjem Ko jebe Buldožer. V letu 2006 je sredi Zagreba zadišalo po letu 1982. V zraku je bil duh Ako ste slobodni večeras. Bele, Činč, Zmazek, Veble in Vran so zaplesali pravi Ples vampirjev, ki si ga bomo prisotni zagotovo dobro zapomnili, z njim so povsem opravičili svoj povratek.

BIGor