Letnik: 2006 | Številka: 3/4 | Avtor/ica: Borja

THE BAMBOOS

Step It Up

Tru Thoughts/Ubiquity, 2006

The Bamboos je šestčlanska funkovska zasedba, ki prihaja iz Avstralije. Njihova prva mala plošča je izšla v pičli nakladi (300), vendar pa so z njo zbudili zanimanje producentov in založb po vsem svetu. Med drugim sta jih opazila Kenny Dope in Keb Darge. Prvi prihaja iz New Yorka in je eden legendarnih house producentov, drugi prihaja iz Velike Britanije in velja za enega največjih zbiralcev vinila, predvsem 7'' singlov. Oba pa sta velika funk in soul fanatika. Z zasedbo The Bamboos sta podpisala pogodbo za singel, ki je izšel pri njuni založbi Kay Dee Records. Singel Tighten Up je bil precej uspešen in skupina je dobila priložnost izdati album pri britanski založbi Tru Thoughts.

Glasba zasedbe The Bamboos je surov funk z vplivi soula in celo afrobeata. Precej o njihovi muziki povejo že izvajalci, ki jih člani zasedbe navajajo kot glavne glasbene vplive: The Meters, James Brown, Eddie Bo, Grant Green, Melvin Sparks, Jimmy Smith, Reuben Wilson, Boogaloo Joe Jones, Idris Muhammad in drugi pionirji funka šestdesetih in sedemdesetih let prejšnjega stoletja. The Bamboos bi lahko uvrstili v krog funk revival skupin (kot sta, na primer, Breakestra in Quantic Soul Orchestra, ki tudi izdaja pri založbi Tru Thoughts), ki so nastale v zadnjem času in pri katerih ne gre le za kopiranje »žlahtnega« zvoka zlate dobe, saj zvrst mešajo z raznimi vplivi in jih, zanimivo, pogosto dobro sprejema hiphoperska subkultura. Vodja in kitarist skupine Lance Ferguson pravi, da najpogosteje nastopajo na večerih, usmerjenih v hiphop. To ni presenetljivo, saj se je v zadnjih letih del hiphop skupnosti začel močno zanimati za funkovsko in soulovsko glasbo, kar je povezano s fenomenom vzorčenja in »kopanja za ploščami« (diggin’ the crates).

Plošča Step it Up se začne z naslovnim komadom, v katerem se zasedbi pridruži še sodelavka založbe Tru Thoughts, odlična pevka Alice Russell. Sledi Tighten Up, priredba komada, ki so ga nekje na koncu šestdesetih let izdali Archie Bell and The Drells. Zanimivo je, da je Tighten Up znan predvsem po tem, da je bolj kot v ZDA uspel v Veliki Britaniji, kjer je bil v malem krogu scene northern soula prava uspešnica. Poleg nekaj avtorskih komadov najdemo na plošči tudi priredbo brokenbeatovskega hita Transcend Me, ki ga je pred leti posnel Afronaught s pravim imenom Orin Walters, ki je sicer bolj znan kot član kolektiva Bugz in the Attic. Pri Transcend Me z glasom spet gostuje Alice Russell.

Glasbeno The Bamboos spominjajo na Quantic Soul Orchestra, verjetno prav zaradi surovosti zvoka, močne navzočnosti orgel Hammond, udarnih pihalnih aranžmajev in zadušene kitare (oboje je značilnost afrobeata, ki se mu v nekaterih delih približajo tudi The Bamboos). Avstralska funk scena se s še nekaj podobnimi zasedbami, na primer s Cookin’ on 3 Burners, očitno prebuja.

Borja