Letnik: 2006 | Številka: 3/4 | Avtor/ica: Viktor Škedelj - Viki

IVA BITTOVÁ, BANG ON A CAN

Elida

Cantaloupe Recordings, 2005

Gospa Bittová se je po fenomenalni folkloristično obarvani plošči priredb Janáčkovega videnja moravskih ljudskih pesmi, ki jo je posnela z godalnim kvartetom in v nekakšni »skoraj klasični« maniri, zopet vrnila na področje alternativne glasbe. In tokrat je povabilo prišlo iz samega centra tovrstne godbe, t. j. New Yorka, in še celo od samih razvpitih Bang on a Can. Tako je nastala zbirka pesmi, ki nosi naslov Elida.

Elida je čisto simpatična plošča. Na žalost pa ne morem zapisati, da je kaj več kot to. Nikakršen velepresežek torej. Občutek imam, da so se pač »velika Iva« in »veliki Bang« – glede na očitno obojestransko spoštovanje – odločili, da bodo družno posneli ploščo. Ko pa so se končno dobili skupaj, niso točno vedeli, kaj bi drug z drugim. Plošča res ni slaba, le da smo od obojih posebej navajeni tudi na večje mojstrovine. In ko človek vidi na naslovnici skupaj zapisana imena tako navdihnjenih umetnikov, si pač veliko obeta. Včasih tudi preveč.

Na zgoščenki je moč slišati devet skladb, od tega štiri instrumentale. In med temi nekako najbolj zaživita zadnji dve, nekoliko krajši skladbi Presto in Nejsi. Zvenita dovolj kompaktno, verjetno zaradi dolžine (po okoli tri minute); na plošči je nekaj pesmi preveč razvlečenih brez pravega vzroka. S tem pa seveda izgubijo nekaj povednosti. Med instrumentalnimi skladbami je tudi devetminutna Hopáhop Tálitá, ki jo je Iva prvotno napisala za Kronos Quartet. V izvedbi tukaj predstavljene zasedbe žal ne zazveni tako, kot bi potencialno lahko ...

Besedila za druge pesmi so v češčini. Besedila za tri je napisal slovaški »pevec šlagerjev in nekdanji mainstreamovski superstar« Richard Müller. In Bolíš mě Lásko/You're Hurting Me, Babe je odlična, eden od vrhuncev tukaj predstavljenega umetniškega izdelka. Verze za čisto solidno naslovno pesem je prispevala Věra Chase, za res fantastično – vsekakor višek plošče – Zapískej/Whistle pa na češkem legendarni basist Dunaja, kitarist, pevec, pisec besedil, skladatelj, Ivin sodelavec na vrhunskem albumu Bílé inferno in znanec tudi slovenskih odrov, Vladímir Václavek. Skupaj z Ivo sta tudi avtorja glasbe. Kot avtorica druge glasbe je podpisana zgolj Iva.

Če povzamem: če boste ploščo na prihajajočem koncertu kupili, vam ne bo žal. Dvomim pa, da vas bo »vrgla na rit«. Upajmo, da nas muziciranje v živo bo. Da bomo piskali vsi vkup!

Viktor Škedelj - Viki