Letnik: 2006 | Številka: 3/4 | Avtor/ica: Matic Slapšak

SHERYL CROW

Wildflower

A & M/Multimedia, 2005

Sheryl Crow je znala vedno izredno prepričljivo in poslušljivo združiti pripovedno izročilo folka, vse skupaj opremiti s kombinacijo rocka in countryja ter ponuditi kot pop. Dve, tri, včasih tudi štiri uspešnice z vsake plošče, ki so vedno zadele na prvo žogo in v ušesih ostale še dolgo potem.

Wildflower, njena zadnja studijska plošča, zahteva obilo poslušalčeve pozornosti, predvsem zaradi zanimivih besedil; že na tem mestu lahko zapišem, da gre za eno njenih najboljših plošč. Sheryl v številnih intervjujih pravi, da jo je pri snemanju plošče najbolj navdihovala Youngova Harvest, nikakor pa ne moremo mimo njene očitno iskrene (sedaj menda končane) ljubezenske zveze s karizmatičnim kolesarjem Lanceom Armstrongom, ki je bil prikrit navdih za številna introspektivna besedila o ljubezni in življenju ter dojemanju sveta.

Glasbeno se je Sheryl na plošči Wildflower nekoliko umirila, saj večina skladb sloni na akustičnih aranžmajih, ki se prepletajo z dodelanimi in poživljajočimi godalnimi vložki. Perfect Lie je zagledana v blues, Good Is Good me je s kitarskim začetkom spomnila na starejše balade Bon Jovi, kasneje pa zaradi vokalnih linij predvsem na njeno veliko uspešnico If It Makes You Happy. Navdušili sta me tudi Lifetimes s kombinacijo lahkotnega funka, bluesa in z elementi jazza, vse pa sloni na prepletu klaviatur in kitare. Še dodatno pa ploščo popestrijo odlični godalni prehodi ter skladba Live It Up z izredno glasovno in instrumentalno dinamiko ter pestrostjo.

Njuno popolno nasprotje je Chances Are z dramatičnim akustičnim začetkom in z intimno spremljavo godal ter z malimi kitarskimi bravurozami. Plošča se nadaljuje z začeto izmenjavo osebnih, akustično obarvanih pesmi in tistih nekoliko bolj dinamičnih, kjer se v osnovni rock vmešajo še elementi funka, countryja in seveda popa. Omeniti velja še I Don't Wanna Know z nadvse zanimivimi akustičnimi riffi in odlično interpretacijo ter Always On Your Side, v kateri Sheryl dokaže, da je tudi enkratna pevka z imenitnim glasom in prefinjenim občutkom za interpretacijo besedila, ki pride do izraza ob še tako dodelanih instrumentalnih aranžmajih. Sheryl Crow tako morda bolj kot kdaj prej dokazuje, da je ena redkih glasbenic, ki je hkrati kvalitetna avtorica, domišljije polna glasbenica, zanimiva interpretinja in povrh vsega še odlična producentka. V glasbenem svetu je prisotna dovolj dolgo, da ve, kaj hoče in kaj zna – tako tudi na Wildflower ponuja življenjske zgodbe, pospremljene z domišljeno glasbo.

Matic Slapšak