Letnik: 2006 | Številka: 3/4 | Avtor/ica: Matic Slapšak

D-FACT

Nas Fashion Victim

Nika, 2005

D-Fact so bili prvi in za zdaj tudi edini zmagovalci natečaja Kdo bo osvojil TRIGlav?, ko so bili nekateri prepričani, da tudi v Sloveniji potrebujemo numetal zasedbo. Prvenec Čas je postregel s precej predvidljivim in že prevečkrat slišanim, na trenutke brezglavim nažiganjem in s simpatičnim, primorsko narečnim obarvanim petjem. Besedila so se lotevala socialnih ali pa tedaj modernih protiameriških tematik, in to je bilo pravzaprav tudi vse.

Po skoraj letu obljub je v zadnjih izdihljajih leta 2005 na police prišla tudi plošča Fashion Victim. V uvodni skladbi, pravzaprav nagovoru Mavrične melodije transcendentalne skupine D-Fact, napovejo, da ne bodo prodajali filozofije, temveč glasbo, ob kateri se je moč predvsem dobro zabavati. In ko poslušalca kmalu zatem pozdravijo naviti »trubaški« zvoki zasedbe Daj še en' litro v komadu Daj dinar, vse skupaj zares deluje sveže in predvsem nadvse poživljajoče.

Bistvo plošče gre iskati v treh skladbah – Išče se novi Ali En, Hardcore in Prihod nove generacije. Prva vsebuje nekaj funkovske ritmike, hipnotične kitarske rafale in kvalitetno besedilo, v katerem lahko spregledamo tudi malo bolj na silo izpeljane rime. V sklepu slišimo najprej kričanje besede »sranje«, nato hreščeč turbofolk konec; s tem so želeli D-Fact nakazati, kaj se danes prodaja in za čim nori (skoraj) vsa Slovenija. Hardcore, v kateri gostuje Gianni, pevec naših black metalcev Noctiferia, je od začetka do konca zelo brutalno odigrana, z nekaj prehodi in prelomi, ki spomnijo na System Of A Down in njihovi aktualni plošči Hypnotize in Mesmerize, ter z izmenjavo glasov – Perica je odrezav in odločen, Gianni vse skupaj metalsko zabeli in dopolni. Pesem je v stilu Leve scene Alija Ena posvečena slovenskim glasbenim fosilom, ki že dolgo nimajo več kaj pametnega povedati … In tu je še Prihod nove generacije, ki jo sicer poznamo že s prvenca Čas in v kateri je že tedaj gostoval trnovski hiphop barabin Klemen Klemen. Skladba je tokrat produkcijsko nekoliko bolj dodelana in zveni skladneje, v navezavi s skladbo Hardcore pa je najbrž vsem jasno, kdo prihaja … Plošča se konča z odjavno Šport Metal, ki jo sestavlja preplet balkanskega pripovedovanja in turbofolk harmonike; prepričati nas skuša predvsem v namen plošče in glasbe D-Fact – zabavajte se! Pravzaprav največjo pohvalo zasluži brezhibna in zares dovršena produkcija Dejana Radičeviča, nekatere skladbe so preveč razvlečene, za druge sem dobil občutek, da so predvsem same sebi namen. In če odštejem vsa gostovanja, krajša mašila in eno lastno priredbo, je pesmi D-Fact bore malo.

Ovitek je res dovršeno izdelan in bleščeče lep, vendar naj vas ne zaslepi!

Matic Slapšak