Letnik: 2006 | Številka: 3/4 | Avtor/ica: Borja

THE HERBALISER

Fabriclive 26

Fabric, 2006

Veliki britanski klubi se poleg standardnega glasbenega programa pogosto lotevajo raznih metod samopromocije; največkrat z razširjeno ponudbo (t. i. merchandise). Prodajajo majice s svojim logotipom, obeske za ključe, kape, nekateri celo izdajajo muziko. V tej strategiji ustvarjanja imidža je verjetno najuspešnejši londonski klub Fabric, ki že vrsto let izdaja miks plošče z naslovom Fabric live. Izvajalce, torej didžeje, ki pogosto z njimi sodelujejo, povabijo, da za njih posnamejo dobro uro dolge sete. Včasih izdajo žive posnetke iz kluba, zgodi se tudi, da didžeji miks posnamejo kar doma ali v svojem studiu (to je pred kratkim naredil detroitski producent in didžej Carl Craig).

Zadnjega v vrsti Fabricovih miksov, ki nosi kataloško številko 26, je posnel britanski dvojec The Herbaliser. Za imenom se skrivata Ollie Teeba in Jake Wherry, ki že od začetka skupne glasbene poti (kar je več kot deset let) sodelujeta z znano založbo Ninja Tune. Sčasoma in po nekaj uspešnih albumih sta se profilirala kot ena glavnih zastavonoš založbe. Lani sta izdala precej eklektičen album z naslovom Take London.

The Herbaliser glasbeno izhajata iz hiphopa, vendar sta z leti vse pogosteje sodelovala z raznimi glasbeniki, tako da sta razvila nekakšen eklektičen stil, ki temelji na pretežno hiphoperskih ritmih, bogatih instrumentalnih aranžmajih, ki so včasih jazzerski, včasih funkerski, včasih pa povsem filmski. In miks, ki sta ga posnela za klub Fabric, je približno tak. V osnovi gre za hiphop miks, da pa bi stvari ostale zanimive, The Herbaliser občasno zaideta v druge smeri. Mešata ameriško in britansko hiphop produkcijo (ta se je v zadnjih nekaj letih končno zares razcvetela). Med izvajalci s te plošče najdemo z druge strani Atlantika RJD2-ja, J-Sandsa, J. Rocca, Breakestro … Domače vrste pa zastopajo DJ Format, Nextmen, Blufoot … in seveda The Herbaliser. Vmes se znajdejo tudi razne starošolske klasike, recimo James Brown in Talkin’ Loud and Sayin’ Nothing, pa Jackson 5 in It’s Great to be Here.

Miks ni zmiksan klasično hiphopersko. Ni veliko praskanja plošč in drugih vinilnih manipulativnih vragolij, ni grobih prehodov; je povsem tekoč, z natančnimi in naravnimi prehodi. Na nekaterih mestih podlagi dodajata glasove (a cappella) iz drugih pesmi. Tempo ves čas narašča in zadnji del seta je že povsem plesen. Po njunem »p-funkovskem« komadu z zadnje plošče Gadget Funk pride krajši breakdancerski del, miks pa končata z Diplovim vokalnim komadom Newsflash in brokenbeatovsko osladno himno iz lanskega leta Booty La La producentskega kolektiva Bugz in the Attic.

Miks, ki sta ga The Herbaliser posnela za klub Fabric, je poslušljiv, soliden izdelek, ki zaradi tehnične nepretencioznosti, tekočih prehodov in zvočne nevsiljivosti spominja na starošolske hiphop miks kasete (mikstejpe).

Borja