Letnik: 2006 | Številka: 3/4 | Avtor/ica: Marta Pirnar

PASSOCONTINUO

Phinik

Phonik Records, 2006

Novogoriški kvintet Passocontinuo je s prvencem dvignil precej prahu. V pozitivnem pomenu. In upravičeno. Njihova jazzy pop zvočna vizija je namreč tako sveža pogruntavščina, kot je na Slovenskem med slovenskimi glasbeniki še nismo imeli priložnost slišati. Njihovi akustični valovi se ljubko prelivajo z gostujočo pihalno sekcijo (trobenta, trombon, saksofon), na ta način dobljena melodična struktura pa je odlična podlaga fantastičnemu glasu Nine Frank, ki kot lokomotiva poganja vlak, ki ga družno vozijo Nenad Putnik, Andraž Lasič, Oliver Radonjič in Matej Doljak. Če se boste ob poslušanju elastičnih interpretacij spomnili na Moloko in Roisin Murphy, je to to. Na trenutke bi celo prisegla, da poslušam Roisin, ne Nino. Vzporednic z Moloko je tudi glasbeno kar veliko, čeprav so Passocontinuo nekoliko bolj zadržani in z aranžmajsko in produkcijsko igrivostjo (ali raje nagajivostjo), kakršno poznamo z albumov Moloko, ne koketirajo tako zelo močno. Kljub temu so biserčki, kakršen je na primer Follow Me, izredno pohvalni izleti v loge Moloko, torej loge, ki so danes zelo močna referenca vsem, ki tako kot oni poskušajo ustvarjati kakovostno novovalovsko dance pop jazzy lounge sceno.

Passocontinuo se spretno gibljejo med kakovostnim popom in lahkotnim jazzom, sama bi jim vrinila še kakšno sodelovanje z našimi »tehniki«, kot sta na primer Kanzyani in Sylvain. Odlična ritem sekcija, jazzovski ritem, podkovan z nekaj sintetike in Nininim močnim, dinamičnim glasom …

Nekaj pesmi na albumu poje tudi Andraž Lasič (A Lie, Is This All?), ki doda albumu določeno mero dinamičnosti; prav zaradi dveh kompetentnih pevcev v bendu sem med poslušanjem pogrešala še kakšen vokalni duet ali pa vsaj nekoliko več prelivanja spremljevalnih glasov, ki ga je na primer zaznati v pesmi Give Me A Chance. Kakorkoli, Phonic je prijeten in izreden album, ki prepriča s kvaliteto in inventivnostjo. In dejstvo, da je njihovo kakovostno glasbeno dinamiko prepoznalo tudi občinstvo, je zato toliko bolj navdušujoče.

Marta Pirnar