Letnik: 2006 | Številka: 3/4 | Avtor/ica: Marko Jenšterle

LUIS VARGAS

Santo Domingo Blues

Mambomedia/Batey Records, 2005

Luis Vargas in njegova najnovejša zgoščenka Santo Domingo Blues sta nam že znana. Vsaj tistim, ki smo si v Cankarjevem domu ogledali otvoritev zadnjega mednarodnega festivala dokumentarnega filma, ki se je začel ravno z istoimenskim filmom, posnetim o življenju in glasbi Luisa Vargasa, enega najpomembnejših dominikanskih bachaterov. Pri njem so se učile vse največje zvezde te glasbe, čeprav je z mnogimi med njimi zdaj v hudih sporih. Luis Vargas prihaja s severa Dominikanske republike, rojen je bil nedaleč od meje s Haitijem, in v tej okolici je še vedno najpopularnejši.

Santo Domingo Blues je živa plošča. V klubu Lempira v Brooklynu so jo posneli posebej za film, zato so na njej tudi Vargasovi največji uspehi. Njegova zadnja živa plošča z naslovom En Vivo je sicer izšla leta 2002, vendar je šlo pri njej le za živo ponovitev studijskega albuma En Persona, koncertni posnetki pa so bili celo slabši od studijskih, saj v njih ni bilo mogoče prepoznati energije, ki smo jo lahko opazovali ob ogledu filma Santo Domingo Blues. Plošča Santo Domingo Blues je sicer druga iz serije te filmske glasbe, saj so najprej izdali ploščo enega od nastopajočih, Joana Soriana, v kratkem pa bo izšla še zgoščenka s posnetki vseh drugih nastopajočih v dokumentarcu. Ker je rdeča nit filma ravno Luis Vargas, si je seveda zaslužil samostojno ploščo, ki je končno pred nami. Film sicer po ljubljanski projekciji že žanje nove uspehe po svetu. V ZDA so ga že začeli predvajati v kinematografih, pred kratkim so ga prikazali tudi na festivalu latinskoameriške kulture v Veliki Britaniji.

Režiser Alex Wolfe, ki se je osebno udeležil projekcije v Ljubljani, je tudi producent plošče Luisa Vargasa. Na njej je enajst najbolj značilnih Vargasovih skladb, zaigranih v njegovem čudovitem slogu, ko ni več časovnih omejitev in se soliranje na kitari lahko potegne v nedogled. Vargas je ognjevit kitarist, kar se zelo dobro čuti ob poslušanju plošče. Za zdaj je izdelek ter tudi obe drugi izdaji mogoče dobiti na uradni strani filma (www.santodomingoblues.com). Med skladbami na plošči je treba posebej omeniti El Accidente, slabih deset minut dolgo avtobiografsko zgodbo o avtomobilski nesreči, v kateri je Luis Vargas skoraj izgubil življenje, in izjemno Cuando sali de mi pueblo, v kateri se Vargas s kitaro še posebej razživi.

Marko Jenšterle