Letnik: 2006 | Številka: 5/6 | Avtor/ica: Borja

AMMONCONTACT

With Voices

Ninja Tune, 2006

Situacija na ameriški hiphop sceni v zadnjih letih ni ravno rožnata. Rap je postal »mtv-jevsko blago«, zanimivost produkcije je strašansko padla, vse manj MC-jev ima dejansko kaj povedati. K sreči obstaja manjši krog založb in izvajalcev »alternativnega« hiphopa, ki skrbi za sveže ideje, inovacije in razvoj te nekoč ulične subkulture. Založbe, kot so Stones Throw, Ubiquity, Sound in Color, Plug Research ter še nekatere, nas redno zalagajo z odlično glasbo (večinoma) ameriškega podzemlja.

Slednja od teh založb je tudi v veliki meri zaslužna za preboj losangeleškega producentskega dua Ammon Contact. Pri Plug Research sta namreč poleg raznih komadov pred leti izdala album Sounds like Everything. Pred kratkim sta začela sodelovati z večjo založbo, britansko Ninja Tune. With Voices je po One in an Infinity of Ways in mini plošči New Birth njun drugi album, ki je sad te kolaboracije.

Člana dua sta Carlos Niño in Fabian Ammon. Bolj znan je Carlos, saj je v preteklosti sodeloval z mojstri soula in jazza, kot sta bobnar Adam Rudolph in vokalist Dwight Trible, za katerega je Niño sestavil dva izjemno uspešna albuma (zadnji, Love is the Answer, je izšel prav tako pri Ninja Tune).

Ammon Contact sta dala plošči naslov With Voices – verjetno zaradi ogromnega števila gostujočih vokalistov. Poleg že omenjenega pevca »nu soul« Dwighta Tribleja, katerega sodelovanje je bilo pričakovati, se je na albumu znašel venček odličnih MC-jev: Lil Sci (ki sicer sodeluje z odbitim Mf Doomom), Abstract Rude, Sach, Prince Po (ki je v preteklosti deloval v kultni rap zasedbi Organized Konfusion) in Brother J, ki je skupaj s skupino X Clan nesporni pionir stare šole hiphopa. Poleg tega sodelujejo na plošči tudi Kamau Daaood (v šestdesetih je zavrnil sodelovanje z Last Poetsi, ki veljajo za neposredne predhodnike rapa), ki v tradiciji »spoken word« recitira pri komadu A Zillion Tambourines, jazzerska legenda Yusef Lateef in Mia Doi Tod. Tu pa se gostovanja še ne končajo. Sleep Stasis sta Ammon Contact sproducirala skupaj s še enim protagonistom hiphoperske avantgarde in prav tako založbe Ninja Tune Daedelusom. Pri poskočnem komadu Drum Riders, kjer ga odlično odrapa Brother J, pa je svoje skrečerske spretnosti prispeval didžej in kopač plošč Cut Chemist. Čeprav na albumu le s težavo najdemo samostojne komade dua (od šestnajstih naslovov so le trije brez gostovanj), pa so tudi ti izjemni. One for Ayler je značilno ammoncontactovski komad, ki deluje hkrati organsko in mehansko (nekdo je v preteklosti njuno glasbo označil kot »machine funk«), z rahlo bizarnimi vzorci. Eden najprepričljivejših delov plošče pa je samostojni komad Elevation, melanholična mojstrovina z izjemnima vzorcema klaviatur in ženskih vokalov.

Kljub temu da praktično pri vsakem komadu najdemo nekakšno obliko sodelovanja, je With Voices ena redkih plošč, kjer število gostujočih glasbenikov ne pokvari dramaturgije in ki na srečo posledično ne deluje kot zbirka hit-singlov. With Voices je skrbno pripravljen izdelek, na kar namiguje tudi veliko soničnih detajlov, ki jih slišimo šele ob večkratnem poslušanju.

Borja