Letnik: 2006 | Številka: 5/6 | Avtor/ica: Zoran Pistotnik

CONGOTRONICS 2

Buzz'n'Rumble From The Urb'n'Jungle

Crammed Disc, 2006

Legendarna belgijska založba Crammed Discs si je nekje konec leta 2004 izmislila, da bo pod skupnim nazivom Congotronics izdajala novo serijo albumov, katerih vsebina bo odražala aktualno dogajanje na glasbenih prizoriščih v predmestjih Kinshase. Nekje čisto na koncu omenjenega leta – v širši javnosti pa uradno šele februarja lani – se je potem tudi pojavil prvi napovedani album, ki je vseboval posnetke skupine Konono No. 1, njegov naslov pa je bil samo Congotronics. Ti so s tem albumom ofenzivno zavzeli lestvice, koncertne odre in prodajalne plošč ter bili jeseni nominirani za prestižno BBC Radio 3 Awards for World Music v kategoriji prihajajočih, kjer so potem tudi zmagali. Sveže nagrajeni so v začetku aprila takoj nastopili v Ljubljani.

»Tajming« je bil torej v vseh pogledih najboljši, kajti pred samim koncem lanskega leta je založba končno predstavila, letos čisto na začetku pa tudi izdala drugi napovedani album iz te serije. Tako kot so bili že Konono No. 1 s svojim albumom pravi šok za prizorišče svetovnih godb, pa tudi širše, je šokantna tudi ta zbirka. Pravzaprav šele vzpostavlja pravi kontekst tisti izkušnji, ki smo je bili deležni s prvim omenjenim albumom, in jo seveda pomembno nadgrajuje. V izhodišču že preprosto s tem, da dokumentira dejansko stanje na aktualnem glasbenem prizorišču Kinshase, predvsem v njegovem »off predelu«, v njenih predmestjih in na njenih ulicah. In potem tudi s tem, da dokazuje, da Konono No. 1 niso osamljen, izjemen primerek tovrstnega glasbenega dogajanja, ampak integralen del neke nove glasbene poetike v tamkajšnjem okolju. Namreč, Congotronics 2 ponuja zbirko devetih v povprečju dokaj obilnih skladb šestih različnih skupin z gosti in v različnih kombinacijah, ki jo potem več kot učinkovito nadgradi še priloženi 45-minutni dokumentarec na DVD, ki vsebuje vse tisto, kar je mogoče slišati že na avdioizdelku, za dodatek pa še zvočno-slikovno informacijo o kakšnem na album neuvrščenem izvajalcu oziroma glasbenem dogodku.

Congotronics 1 je s Konono No. 1 vpeljal v svet nenavadno in spektakularno mešanico elektro-tradicionalnih izrazil. Dosežek je »hudo distorziran zvok«, ki skupaj s tradicionalnimi ritmičnimi obrazci in petjem vzpostavlja poseben zvočni trans, ki se izrazno povezuje z nekaterimi skrajnimi formami eksperimentalnega rocka, elektro-jazza in elektronske plesne glasbe. Dodaten paradoks je, da na tem albumu sodelujoči glasbeniki prihajajo iz zelo različnih predelov Konga ter uporabljajo zelo različne ritme, napeve, jezike in instrumentalizacijo. A na koncu se vseeno vzpostavi skupni instrumentalni imenovalec: elektrificirani palčni klavirji, megafoni, bobnenje številnih različnih tradicionalnih bobnov, drugih tolkal in ropotal, drveče električne kitare in hipnotični balafoni, čez to pa še kakšna kromatična harmonika in seveda značilno skupinsko petje z menjajočimi se prvimi pevci v ospredju.

Koga je torej mogoče slišati na tej zbirki? Prve štiri kose zanjo so prispevali: skupini Masanka Sankayi in Kasai Allstars z gostom Mutumilayijem, potem Kasai Allstars z gostom Tandjolom, pa skupina Sobanza Mimanisa in potem še enkrat Kasai Allstars z gostom – pevcem Muambuyijem. V nadaljevanju se predstavijo še skupine Kisanzi Congo (ki je po svojem izrazu zelo sorodna Konono No. 1), Masanka Sankayi, Bolia We Ndenge in Basokin. Vse, kar vsebuje album, je bilo posneto v živo, na različnih improviziranih prizoriščih v Kishasi pred slabima dvema letoma. Za konec albuma prihranijo še sladkorček – najbolj svež posnetek skupine Konono No. 1, kar jih je bilo do zdaj objavljenih, ki je nastal lansko poletje v okviru festivala Couleur Caffe v Bruslju. Album je v vseh pogledih izjemno bogat, informativen, pregledno urejen, vzorno narejen in opremljen dokument, ki ga je užitek vzeti v roke in poslušati, z dodanim DVD pa seveda pridobi še redko dragoceno razsežnost.

Zoran Pistotnik