Letnik: 2006 | Številka: 5/6 | Avtor/ica: Marko Jenšterle

FREE HOLE NEGRO

Superfinos Negros

Rapem Records, 2005

Free Hole Negro je zanimiva kubanska besedna igra. Črni fižol ali frijoles negros je značilna kubanska ljudska jed, ki se fonetično v španščini izgovarja enako kot ime omenjene glasbene skupine. Njeni člani pa z imenom namigujejo tudi na črne luknje v vesolju in ob tem še na free jazz ter njemu podobne glasbene sloge. Free Hole Negro so namreč ena sama mešanica različnih glasbenih izrazov. V njihovi glasbi se free jazz prepleta z rapom in hiphopom, čutiti je elemente salse, drum and bassa, housa, son montuna in še marsičesa, člani pa na nastopih glasbo opremljajo še z videom, kar je posledica njihove izobrazbe, saj so glavni akterji študirali gledališko in filmsko umetnost ter režijo. Sami svojo glasbo najraje označujejo kot freehop. Osrednji del skupine tvorijo trije raperji oziroma »vokalni pesniki« Lester A. Martinez (tudi vodja), Leonardo Perez G. in Jose Luis Borges – Papo, spremlja pa jih še šest članov skupine, med katerimi sta tudi dva pevca. Kot gosta se med drugimi pridružita Roberto Carcasses in Telmary Diaz iz skupine Interactivo.

Free Hole Negro pojmujejo kot eno najpomembnejših sodobnih kubanskih raperskih in hiphopovskih skupin, čeprav jo precejšen del tamkajšnjih raperjev ne sprejema za del njihovega gibanja. Free Hole Negro namreč zavračajo ekstremizem, saj menijo, da je »v Rim mogoče priti po različnih poteh«.

Skupina je sodelovala tudi v dokumentarcu Havana Blues in filmska različica njihove uspešnice Superfinos Negros je na plošči kot dodatek. Člani so sicer začeli delati decembra 1999 in kmalu postali eden najpomembnejših delov tamkajšnjega undergrounda. Kubanski hiphop in rap sta značilna po tem, da se močno razlikujeta od istoimenskih glasbenih slogov na Zahodu. Na Kubi so jima namreč dodali tamkajšnje značilnosti, predvsem pa je na otoku v njih čutiti manj agresije in več romantike. Free Hole Negro med drugim v svoja besedila vnašajo črnsko problematiko, saj menijo, da kubanski režim rasizma še ni odpravil. Plošča Superfinos Negros je pravo bogastvo različnih zvokov in besedil o življenju na Kubi. Po krajšem uvodu nas hitro prevzamejo močni ritmi in zvoki kubanskega funka, vse pač v slogu napovedi s konca spremnega teksta na plošči: »Pripnite si varnostne pasove, poleteli bomo!«

Marko Jenšterle