Letnik: 2006 | Številka: 5/6 | Avtor/ica: Marko Jenšterle

INTERACTIVO

Goza Pepillo

BIS Music, 2005

Interactivo se imenuje skupina štirinajstih glasbenikov, ki pod vodstvom pianista Roberta Carcassesa ustvarja na Kubi in v tem trenutku pomeni eno tamkajšnjih največjih zanimivosti. V njej so namreč ob vodji z bogato glasbeno tradicijo (njegov oče Bobby Carcasses je eden najpomembnejših kubanskih jazzistov in nekdanji direktor jazzovskega festivala, Roberto Carcasses pa je klavir študiral v ZDA, Kanadi in Franciji, nastopal pa je že v Blue Note v Tokiu ter znamenitem londonskem klubu Ronnie Scott) in ob odličnih spremljajočih glasbenikih kar štirje pevci solisti, ki ob delovanju v zasedbi Interactivo muzicirajo tudi s svojimi glasbenimi skupinami in imajo posnete samostojne plošče. Prva je Yusa, črna pevka in basovska kitaristka, ki je bila pred kratkim na svetovni turneji skupaj s Susano Baco in Lilo Downs, ob njej je raperka Telmary Diaz (glej str. 16) in nato dva moška - Francis del Rio ter William Vivanco, ki nadaljuje tradicijo znamenite kubanske nueve trove. Med spremljajočimi glasbili so ob klavirju še kontrabas, tolkala in bobni, trobenta, trombon in saksofon, s čimer si bralci lahko vsaj malo predstavljajo bogastvo zvoka Interactiva.

Skupina se namreč v svoji glasbi na moč suvereno in živahno sprehaja po izredno različnih glasbenih slogih. Iz jazza nas prek rapa in hiphopa peljejo do salse, bluesa, funka … Skupina je bila v Havani ustanovljena leta 2000, Goza Pepillo pa je njihova prva plošča. Začne se z jazzovskim uvodom Roberta Carcassesa Palabrara, nato pa že v drugi skladbi Ce-lame Como Aye do svoje vloge pridejo vsi našteti pevci. Najlepši del plošče je brez dvoma skladba Pa Que Enamore, čudovit duet Telmary Diaz in Williama Vivanca, ki je postala velik hit tudi na sami Kubi. Bogastvo glasbenega ustvarjanja skupine Interactivo ni le v njihovi glasbi, ampak tudi v samih besedilih, polnih romantike in čudovitih metafor, v katerih vsi tisti, ki še znamo brati med vrsticami, lahko razberemo vrsto aktualnih in kritičnih sporočil. Kuba je pač država, v kateri umetnost opravlja vlogo množičnih medijev, tako kot jo je v časih nekdanjega sistema imela pri nas.

Sklep plošče je sploh zanimiv. Roberto Carcasses je pripravil zanimivo improvizacijo na temo Oldfieldovih Tubular Bells, končajo pa jo z jazzovsko priredbo Beatlov (I Want You). O moči Interactivo se bomo Slovenci lahko v živo prepričali na njihovih junijskih nastopih v Novi Gorici in Ljubljani.

Marko Jenšterle