Letnik: 2006 | Številka: 5/6 | Avtor/ica: Jane Weber

AL PERRY and DAN STUART

Retronuevo

Hangdog Records, 2006 (SACD)

Do albuma Retronuevo je vodila dolga in burna pot. Mitični svet rock'n'rolla, naseljen s potepuhi, desperadosi in nesrečneži najrazličnejših vrst, nastal v glasbi skupine The Rolling Stones in pevcev Neila Younga, Grama Parsonsa in Boba Dylana, je imel v osemdesetih letih svoje najzvestejše predstavnike v mladih članih arizonske skupine Green On Red. Dan Stuart, ustanovitelj in vodja zasedbe, je z rockovskimi soborci, ki so šli skozi njegovo skupino, ta glasbeni izraz po zakonitostih odpadniške miselnosti radikaliziral do končnih konsekvenc temeljne mitologije in v zvočni zakladnici skupine Green On Red ohranil bistvo ter osnovno resnico kozmične ameriške glasbe. Našemu občinstvu se je pred leti predstavil s svojo novo skupino, v kateri je igral Al Perry, ki je tudi na pričujočem albumu odigral ključno vlogo.

Gre pač za prenovo liričnega rocka, saj Stuartova glasbena vizija ni nova in izvirna, ampak zelo tradicionalna. Green On Red so na rockovsko prizorišče prišli leta 1982 in kot predstavniki gibanja paisley underground veliko prispevali k prenovi liričnega ameriškega rocka, napovedani že na legendarni plošči Marquee Moon skupine Television. Zvok zasedbe Green On Red so zaznamovali ostri kitarski soli, Cacavasove orgle in Stuartov vokal, razklan med Youngovim jokajočim falzetom in Waitsovim z viskijem obarvanim glasom pevca sodobnega klavirskega bluesa. V skupino je pozneje prišel mladi kitarist iz San Francisca Chuck Prophet in zelo pripomogel h kakovosti njihove glasbe. Potem so nastala najlepša poglavja v diskografiji te vplivne in pri nas neupravičeno prezrte zasedbe.

Navdušeni kritiki so govorili celo, da je Stuartova glasba rockovski ekvivalent Steinbeckovemu delu Sadovi jeze, vendar Stuartovi kozmični kavboji koraka v običajno rockovsko produkcijo niso uresničili. Stuarta in njegovega somišljenika Ala Perryja, znanega po delu s skupino Al Perry and The Cattle, je usodno očarala skrivnostna glasba, ki sta jo v grozo ljubosumnega Micka Jaggerja pred desetletji igrala Keith Richards in Gram Parsons. Stuart je Perryja slišal na neki krajevni radijski postaji, ko se je z avtom peljal skozi arizonsko puščavo. Spomnil ga je na legendarnega pevca in starega očeta countryjevskega rocka Bucka Owensa, zato ga je povabil k sodelovanju in z njim posnel zanimivo ploščo kitarskega rocka s primesmi rhythma and bluesa, soula in countryja z naslovom Retronuevo. Daddy's Girl, najboljša skladba na plošči, je kot nadaljevanje izročila skupine The Rolling Stones iz obdobja albuma Exile On Main Street.

Perry blesti v countryjevskem napevu Better Than I Did in v soulovski temi I Could Run v razpoloženju, značilnem za glasbo Wilsona Picketta. Zanimiva je tudi rockovska skladba Little Slant Six, ki jo Stuart označuje kot izposojenko iz zgodnjega repertoarja razvpitih Beach Boysov, primerno za poslušanja na dolgih potovanjih. Stuart in Perry sta prikazala sociopolitične konotacije človeškega minevanja odpadnikov ameriškega sna, zato je nenadomestljiv mejnik v premišljevanju o končnih dometih rock'n'rolla v razsvetljevanju ljudske usode v s pepelom pokritih labirintih humane eksistence.

Jane Weber