Letnik: 2006 | Številka: 5/6 | Avtor/ica: Črt Sojar Voglar

KVARTET SENSIBILE

Studio 14 Radia Slovenija, Ljubljana, 14. 3. 2006

Marca 2006 je v okviru cikla GM oder nastopil izkušeni in slovenski javnosti že kar dobro znani kvartet Sensibile, ki se ponaša z dokaj nenavadno, a izredno subtilno in lepo zasedbo: dve flavti, violončelo in harfa. To so flavtistka Eva Slana, flavtistka Anamarija Tomac, violončelist Gregor Fele in harfistka Urška Križnik - Zupan.

Kvartet je v celotni zasedbi nastopil trikrat, vsakič s prav zanj napisano skladbo slovenskega skladatelja. Že s krstno izvedbo skladbe Rinascimento Marka Mihevca, arhaično, na renesančno plesno glasbo spominjajočo stvaritev, se je pokazala sijajna uigranost članov kvarteta, ki skupaj muzicirajo že pet let. Drugi dve slovenski skladbi sta bili impresionistično misteriozna Invokacija Janija Goloba, ki jo je kvartet vzel morda malce preveč previdno, in Utrinki Črta Sojarja Voglarja, ciklus petih drobnih impresij, ki se v suhem avditoriju studia 14 niso zvočno dovolj razbohotili. Člani kvarteta Sensibile so vsa dela predstavili s tonsko dovršenostjo, s tenkočutnim poslušanjem drug drugega pa so dosegli čudovit komorni sozven.

Suhost studia 14 se je močno poznala zlasti pri obeh solističnih točkah. Tako so skladbe Tango in Seguidilla Carlosa Salzeda za harfo ter Intermezzo in Danza finale Gasparja Cassada za violončelo soloizzvenele dokaj neprepričljivo, kljub naporom Urške Križnik - Zupan in Gregorja Feleta. Le nekoliko bolje so jo »odnesle« skladbe Berceuse in Rondo capriccioso za dve flavti Pierra Maxa Duboisa, Zgodovina tanga za flavto in harfo Astorja Piazzole ter Raketna piščal za flavto in violončelo Heitorja Ville - Lobosa. Res je, da je studio primarno namenjen snemanju, vendar koncerti v živo zahtevajo nekaj dodatne zvočne širine. Kvartet s takšno zasedbo, vsaj po mojih izkušnjah, najlepše zveni v cerkvi. Se pa verjetno ob tem postavlja vprašanje o možnosti snemanja zunaj matične radijske hiše.

Črt Sojar Voglar