Letnik: 2006 | Številka: 7/8 | Avtor/ica: Borja

Dj Yoda

Jedi za miks pultom

Dj Yoda je eden najbolj inovativnih in posebnih britanskih didžejev; sloves si je pridobil predvsem s tem, ker je v britanski hiphop vpeljal humor. Hvalijo ga zaradi izvirnosti in zabavnosti in je verjetno eden redkih didžejev, ki lahko uspešno zmiksajo pop osemdesetih let z newyorškim hiphopom.

Yoda je predstavnik nekonvencionalne šole skreč miksmasterjev in vrti razne zvrsti, največkrat hiphop, ki pelje občinstvo od newyorškega podzemlja do soula, reggaeja, popa osemdesetih let in celo televizijskih tem. Doslej je izdal tri dele serije miksov z naslovom How to Cut and Paste. Njegov Mini Mix so poslušalci pred kratkim izglasovali kot najboljši petminutni miks oddaje Annie Mac na postaji Radio One BBC. Nedavno je končal turnejo avdiovizualnega nastopa, s katerim je segel dlje od vseh skreč didžejev doslej – v živo je rezal DVD-je. Zadnje čase je pustil skrbno pripravljene mikstejpe in se posvetil produkciji prvega albuma z naslovom The Amazing Adventures of Dj Yoda, ki bo v kratkem izšel pri založbi Antidote. V Ljubljani je nastopil v okviru Festivala pomladi, in sicer v sklopu svoje druge avdiovizualne turneje.

Najbolj znan si po svojih miks CD-jih. Kako si jih začel snemati in kje si dobil ideje za Cut and Paste serijo miksov?

Miks CD-je oziroma »mikstejpe« sem delal že leta pred Cut and Paste zadevo. Na začetku sem snemal mikstejpe samo za prijatelje in zase. Potem sem naredil 50 kopij in jih prodajal v lokalni trgovini v Londonu. Potem je to bilo 100 kopij pa 300 ... pa 1000, 2000. Ko sem prišel do te številke, je tipček, ki vodi založbo Antidote, kupil enega od teh miksov in rekel, da bi bilo fino, da posnamem enega še uradno, torej legalno, da bi odkupili pravice za vse komade. In tako nekako je nastal prvi del Cut and Paste serije miksov. Vendar pa tudi poleg te serije ves čas snemam razne miks CD-je, naredil sem enega na temo gangsta rapa, en reggae miks, en nu jack swing miks ... Res jih rad delam, tudi zdaj, ko pripravljam album, mislim na nove mikse. Vedno jih bom snemal.

In The 80's Edition (zadnji, tretji del Cut and Paste miksov)?

Kot sem rekel, delam veliko miksov specifičnih zvrsti glasbe. Včasih naredim miks ljubezenskih pesmi, kar koli. Ampak pri The 80's Edition sem dodbil idejo, da bi naredil miks vse možne muzike, ki sem jo poslušal v otroštvu, ko sem odraščal. Inspiriral me je tudi Spinbadov miks, ki je bil nekaj podobnega, ampak v osnovi sem hotel zmiksati plošče, ki sem jih kot otrok poslušal. In tudi veliko – predvsem hiphop – didžejev te poskuša prepričati, da so v otroštvu poslušali Run DMC, mogoče funk in podobno. V resnici lažejo, poslušali so pop muziko. Torej zame je to tudi način, s katerim poskušam biti iskren, iskreno povedati, ob kakšni muziki sem odraščal.

Avdio vizualni show je nekaj novejšega. Kako in kdaj si ga začel delati? Verjetno je začetek povezan z nastankom Pioneerjevega DVJ DVD-predvajalnika (naprava, s katero lahko skrečaš sliko, op. p.)?

Ja, točno. Sicer sem že prej, preden je izšel DVJ, delal neke stvari za filme, in sicer sem na novo naredil zvočni zapis (soundtrack)za njih. V Veliki Britaniji sem imel dve turneji, kjer so predvajali Gooniese in Ferry Buller's Day Off, jaz pa sem za zraven sestavil didžej set. Ko se zamenja sekvenca, se zamenja tudi muzika in vsa muzika oziroma ves audio material se nanaša na scene v filmu. Ravno v tistem času pa je prišel DVJ in takoj, ko sem videl, da zdaj lahko skrečaš DVD-je tako kot plošče, sem si mislil, okej, ta naprava je narejena zame. Takoj, ko sem jo videl, sem dobil velikansko število idej in začel sem delati. Prvo turnejo sem imel leta 2005 in za letos imam novi show. Poleg tega sem hkrati z zadnjo turnejo izdal DVD lanskoletne predstave. In naslednje leto bom storil isto in leto pozneje tudi ... Upam, da bo šlo tako naprej še nekaj časa.

Zvočne in video vzorce jemlješ iz raznih virov popularne kulture – filmov, reklam, nadaljevank ... Kako izbereš material ... mislim, ali misliš na svoj show vsakič, ko gledaš televizijo ali film?

Ja, kar koli me lahko inspirira. Doma imam vse postavljeno tako, da kadar koli vidim na televiziji kaj zanimivega, lahko takoj pritisnem gumb »snemaj«, isto na radiu. Stalno tudi iščem videe in plošče, verjetno je to moje naravno stanje, da sem stalno pozoren na stvari, ki se mi zdijo duhovite.

Nastopal si v sklopu premiere zadnjega dela filma Star Wars. Celo George Lucas je bil med publiko. Kako je prišlo do tega?

Tudi vsa igralska zasedbafilma je bila tam. Ne vem, pač najeliso me, imeli so veliko zabavo za premiero zadnjega Star Wars filma in bilo je precej razburljivo didžejati v isti sobi z Georgom Lucasom. In niso me tožili (Dj Yoda v svojem avdiovizualnem nastopu, logično, uporablja dosti materiala iz Star Wars filmov, op. p.). Zdaj, ko sem nastopal pred Georgeom Lucasom in vrtel njihovo muziko in me niso tožili, bi verjetno moralo biti vse okej. Imam njihovo nenapisano dovoljenje, hehe. Upam.

Ali v tem trenutku raje nastopaš z avdiovizualnim showom ali didžej setom?

Fino je delati oboje. Trenutno veliko didžejam, tako da je ponavadi tako, da imam en teden avdiovizualni show, drugi pa didžej set. Oboje mi dobro sede. Sta pa ti dve stvari zame popolnoma različni izkušnji. Didžej set je precej svobodna zadeva, lahko se odločim, okej, zdaj bom zavrtel malo reggaeja ali drum'n'bassa ali kar koli ... DVD-show pa je pripravljen, ni prostora za drugačne stvari. Je pa tudi kul obvladati to disciplino, rad delam oboje.

V kratkem boš izdal svoj prvi album. Nam lahko poveš malo o tem, kako bo slišati?

Upam, da bo izšel septembra, naslov je The Amazing adventures of DJ Yoda. To je moj prvi samostojnialbum in zato je zame zelo pomemben, vso muziko sem sproduciral sam. Sodeloval sem s številnimi raperji, posnel sem več kot 30 komadov. Iz teh sem izbral najboljše, druge bom uporabil za kaj drugega. Dva komada sem naredil z Biz Markijem, dva z Jungle Brothersi, dva z Ugly Ducklingi, dva s Paulom Barmanom, s Princess Superstar ... V glavnem, z res veliko ljudmi ...

In trenutno se veliko dogaja tudi pri tvoji založbi, Antidote?

Ja, letos bo pri Antidote izšlo veliko muzike. Dj Mk (tour didžej Roots Manuve, op. p.) pripravlja miks z naslovom Above Bord, Seven Tech dela, se ukvarja z miksom Grime Wave, potem artist//arti//umetniški albumi Paula Nicea, Nextmenov in mene ... torej veliko stvari.

Nekaj sem slišal tudi o nekem novem projektu s celim orkestrom?

Ja, imenuje se The Concerto for the Turntable. Napisal ga je Gabriel Prokofjev, vnuk Sergeja Prokofjeva. Napisal je dele za cel orkester in za vse skrečanje tudi, tako da nastopam z dvajsetčlanskim orkestrom, kar je zame precej noro.

Pa nasnemavaš v živo ali imaš material pripravljen?

Vse imam pripravljeno, posamezne dele so posneli samo zame, da se potem z njimi igram na gramofonih. Najbolj odštekano pa je, da imam stojalo z notnim zapisom in dirigenta, ki me dirigira. Na prvih vajah so me morali naučiti, kako delati z dirigentom in podobno. Precej drugačno je, kot didžejati hiphop v klubu, hehe.

Kako si prišel v kontakt s Prokofjevom?

V Londonu je bil nekdo, ki je dobil to idejo, in potem je, zanimivo, takoj pomislil, da bi bila Prokofjev in Dj Yoda najbolj ustrezna za tak projekt. In tako je z obema navezal stik in potem naju predstavil. Potem smo imeli sestanke, na katerih sem mu pokazal, kaj zmorem v smislu vseh možnih skrečev in drugih trikov in on je potem uporabil te informacije, da je lahko napisal cel kos in moje dele.

Torej se ti trenutno kar precej dogaja?

Ja, skačem med albumom, DVD-showom, didžejanjem, založbo, tem koncertom ... Dosti se dogaja, ja.

Okej, hvala!

Je dovolj?

Borja