Letnik: 2006 | Številka: 7/8 | Avtor/ica: BIGor

zZz

Amsterdamska omama

Rdeča četrt, coffee-shopi – »sex, drugs and ...«! Še nekaj manjka!?! Seveda, rock and roll! Vse to zaobjame nizozemski duet zZz in za potešitev takšne ali drugačne sle ni več potrebno potovati v Amsterdam! Dovolj je zamižati, si spustiti njuno godbo.

Ko sem si brez velikih pričakovanj prvič spustil dosedanjo edino veliko ploščo skupine zZz, sem takoj dojel moč naslova samega albuma Sound of zZz, ki pooseblja silovitost glasbene omame tega amsterdamskega dueta. Čeprav so mi možgani okameneli in se mi usta odprla od začudenja, je telo takoj reagiralo. zZz so zbudili tisti skrivnostni, iracionalni »deveti« čut. Njuna glasba je seksipilna rokenrolovska psihedelija, ki vešče preskakuje iz rockovskih konvencij k elektro-plemenskemu tribalizmu in nazaj. Kot še nekateri rockovski dueti našega časa, na primer White Stripes, Death From Above 1979, Black Keys, je tudi ta nizozemski par dober primerek, kako malo je treba za dobro in učinkovito glasbo. Večplastni, opojni, zapeljujoči in senzibilni govorici se ne moreš upreti. Prepustiš se vožnji v neskončnost. Kombinacija bobnov in orgel je odlična osvežitev ušes od kitar ali ritem mašin, nikakor pa ne od hrupa. Spet je treba ponoviti staro garažno reklo, poslušaj najglasneje!

Razgibana dinamika in zelo pisana atmosfera je značilnost zvoka zZz. Repetitivnost zelo preprosto strukturiranih skladb spremlja vokal, ki je mračen kot duša Iana Curtisa iz Joy Division, ki je nor kot neuravnovešeni Lux Interior iz Cramps in dramatičen kot karizma Jima Morrisona iz The Doors. Matične skupine naštetih so odlična referenca za zZz, nujno pa jim je pripisati še naslednja lucidna glasbena imena – Suicide, Dum Dum Boys, Young Gods, Blues Explosion, Mr. Quintron. V zvoku zZz se mešajo in klonirajo tako vokalne kot instrumentalne značilnosti vseh navedenih. Tisto, kar ju loči od vseh naštetih, pa je njuna podoba. V zZz ni izstopajočega člena, ni frontmana! Gre za živo dvoglavo bitje.

Iz sobe pod reflektor

Bobnar in pevec Björn Ottenheim in Daan Schinkelza orglami sta si nepretenciozno odprla vrata v glasbeni svet. Kot »cimra« sta pred šestimi leti zvlekla v najeto stanovanje v Amsterdamu komplet bobnov in stare cerkvene orgle, vredne manj kot sto evrov, in začela postavljati temelje zvoka zZz. Hitro sta se kot amsterdamska klubska atrakcija prebila v preostali Beneluks in z vročimi in odmevnimi koncerti stopila iz anonimnosti. Po dveh letih delovanja sta v začetku leta 2002 izdala prvi singel Bikini Inferno. Ko jih je leto kasneje po koncertu pred angleškimi psycho-rockerji 80's Matchbox B-Line Disaster vzela pod okrilje nizozemska založba Excelsior, je že kazalo, da se Ottenheimu in Schinkelu na široko odpirajo vrata. Po drugem singlu Ecstasy, po številnih festivalih, turneji po ZDA in objavi hita Ecstasy na soundtracku nizozemskega filma Phileine Zegt Sorry (Phileine Says Sorry) je začel nastajati prvenec, ki pa je izšel šele maja lani. Ne glede na zamujanje se je s Sound of zZz še bolj razširil dober glas o duetu. Številni hvalospevi in orgazmi v kritikah so ju pripeljali do ameriško-kanadske licenčne plošče pri založbi Howler. Nagrade nacionalnega in mednarodnega pomena so izrinile nagrade lokalnih glasbenih natečajev. zZz sta postala mednarodno opažena. Letos je sledilo že tretje vabilo na South By Southwest v teksaški Austin, ki so ga pospremili z že četrto ameriško turnejo in snemalnim »sešnom« v legendarnem Sun studiu. Obenem je skupina doživela še eno licenčno izdajo, tokrat na Japonskem, kar je letos junija pospremila s koncerti pred nastopi Fatboy Slim po japonskih metropolah.

Duet zZz ni bil čez noč opažen in cenjen, je pa v teh petih, šestih letih iz sobnega dueta nastala skupina z velikim S, na katero so padli tudi Sonic Youth. Na kompilaciji z obdelavami njihovega albuma Evol sta se znašla tudi ta omamljena Nizozemca s točko Bubblegum, ki so jo Thurston Moore in ekipa uvrstili na B-stran singla Starpower.

Polno zasedena zZz preživljata letošnje poletje na izbranih poletnih festivalih po Evropi, še pred tem sta izdala dvanajstinčno ploščo z remixom svojega naj hita Ecstasy in remasterizirano različico komada House of Sin. Pred njima pa je še velika naloga. Čeprav nikoli ni prepozno, vendarle njun pozno izdan prvenec opozarja, da sta zZz zamudila s prvencem zakoličiti prvo fazo delovanja. Sound of zZz sta objavila že v drugem, neanonimnem obdobju, ki ga bosta morala z novim dolgometražnim albumom nadgraditi. Zaupanje, ki sta ga zgradila tako z dosedanjimi objavami kot s koncerti, je veliko. Le da ne bi pozabila na rdeče luči in omamo Amsterdama.

BIGor