Letnik: 2006 | Številka: 9/10 | Avtor/ica: Marko Jenšterle

RAZLIČNI IZVAJALCI

Musica Cubana, The Sons of Cuba – Original Soundtrack

Timba Records, 2005

Čeprav sem bil v zadnjih letih močno skeptičen in previden pri vseh glasbenih projektih, ki so nosili blagovno znamko Buena Vista Social Club ali imeni Wima Wendersa oziroma Rya Cooderja, moram pošteno priznati, da že dolgo nisem bil tako navdušen nad poslušanjem kakšne plošče kot tokrat, ko si kar naprej vrtim ploščo z glasbo iz filma Musica Cubana. Najprej je treba povedati, da je ta film posnel Wendersov učenec German Krahl. Zgodba v njem je zelo enostavna, vendar zaradi glasbe praktično nepomembna. Eden od kubanskih taksistov namreč sreča legendarnega Pia Leyva (nedavno preminulega zvezdnika iz Buena Vista Social Club) in med vožnjo se mu utrne ideja, da bi ga povezal z mlajšimi kubanskimi glasbeniki ter jim tako pomagal na poti do uspeha. Ves čas filma obiskujeta glasbenike nove kubanske generacije in nam jih predstavljata, film pa se konča z uspehom in nastopom v Tokiu. Gre za nekakšen na pol dokumentarec, saj je skupina z delovnim naslovom The Sons of Cuba tudi zares odšla na Japonsko in tam navdušila publiko, v zasedbi pa so bili zbrani pravi mojstri, ki so vsaj meni dali nov polet za raziskovanje njihovih drugih, predvsem samostojnih projektov. Nekaj imen nam je že poznanih. Recimo raperka Telmary, s katero smo v Muski (5 + 6, 2006) že objavili intervju in je bila tudi neposredni povod za nakup zgoščenke s filmsko glasbo. Poleg nje je zelo znan Mario »Mayito« Rivera, vokalist legendarne skupine Los Van Van, ki ima ob tem vrsto samostojnih projektov. Ob njima se v filmu pojavljajo še pevka s čudovitim glasom Osdalgia ter pevca El Nene, Luis Frank in Tirso. Nad vsemi je seveda Pio Leyva, ki je svojo starostno energijo čudovito združil z mladimi glasbenimi sokovi.

Plošča Musica Cubana med nas prinaša vrsto kubanskih klasik v izjemno sodobnih in aktualnih glasbenih aranžmajih. Veliko uspešnico Chan Chan recimo Telmary začini s svojim prepoznavnim rapom, spremljajoči glasbeniki pa ji dodajajo vrsto jazzovskih elementov. Na plošči se kot gostje poleg tega pojavljajo The Chiki Chaka Girls. Gre za dve najstniški sestri Arlenys in Annalays, ki prepevata ob spremljavi treh kubanskih raperjev Yoana, Edgarja in Felixa. Njihova glasba je mešanica diska, rapa, rocka in še mnogih drugih glasbenih zvrsti. Omenjeni raperji na plošči v odlični pesmi Madrugada spremljajo tudi Pia Leyvo.

Pri poslušanju Musice Cubane se pred nami odvije pravo bogastvo kubanske glasbene tradicije, pri katerem nam nemudoma postane jasno, da ta niti slučajno še ni izčrpana. Kvečjemu nasprotno. Odlični tamkajšnji glasbeniki ji s svojo zavzetostjo in novimi interpretacijami napovedujejo še zelo dolgo in bogato prihodnost.

Marko Jenšterle