Letnik: 2006 | Številka: 9/10 | Avtor/ica: Rasto Božič

VII. MEDNARODNA GLASBENA DELAVNICA IN FESTIVAL JAZZINTY

Novo mesto, od 14. do 19. 8. 2006

Letošnja delavnica je v organizaciji Zavoda LokalPatriot ob enainpetdesetih tečajnikih iz Hrvaške, Italije in Slovenije, gostila še trinajst mentorjev: Johna Abercrombieja, Stevea Altenberga in Milesa Griffitha iz ZDA, Simoneja Zanchinija, Paola Birra iz Italije, Nizozemca Jorisa Teepeja in Ratka Zjaco, Avstrijca Daniela Noesiga in domačine: Igorja Lumperta, Jureta Pukla, Erika Marenča, Bernarda Prešerna, Nina Mureškiča in Marijana Dovića, ki je bil obenem tudi umetniški vodja delavnice. Delavnico so izvedli v treh nivojih, tokrat je udeležencem ponudila več mentorske osebne pozornosti. Ostali sestavni deli so potekali kot navadno: pouk, predavanja, vaje v kombih, jam session, festival, natečaj in nagrada za najboljšo izvirno slovensko jazz skladbo. Pouk je potekal v različnih kategorijah, praktični del pa so izvajali v malih kombo zasedbah: Advanced Ensemble, Experimental Ensemble, Latin Combo, Singers Combo, Vocal Group, Mainstream Band in Guitar Band.

Festivalni del je bil nekoliko okrnjen. Prvi dan je odpadel nastop slovenske zasedbe Igrišče, nato so v sredo zaradi bolezni odpovedali še koncert italijanskega mojstra jazz harmonike Simoneja Zanchinija. Otvoritveni festivalni nastop v Klubu LokalPatriot je tako pripadel enaindvajsetletnemu saksofonistu Črtu Remicu in njegovemu kvartetu. Črt ima končano srednjo šolo za jazz, pretekla leta se je kalil še na delavnicah Jazzintyja. Te je obiskovala tudi pevka, Novomeščanka Maja Bevc. Tudi ostala člana zasedbe del glasbenega znanja dolgujeta novomeški delavnici, kontrabasist Jan Gregorka in bobnar Andrej Hočevar. Črt Remic Quartet je zasedba, ki šele stopa na glasbeno pot. Oba glavna akterja Črt in Maja v jeseni odhajata na študij jazza v Gradec. Gre za obetajoča glasbenika, ki sta za koncert izbrala dokaj zahtevno gradivo, recimo Horacea Silverja. Njun nastop lahko razumemo tudi kot svojevrstno zahvalo delavnici in demonstracijo njene uspešnosti.

Četrtkov koncert je prinesel brezprizivni višek festivala Jazzinty. Vodja mojstrskega tečaja, ugledni ameriški jazz kitarist John Abercrombie, je ob spremljavi tria na vrtu Dolenjskega muzeja izvedel dveurni koncert. Pri tem sta ga spremljala Steve Altenberg na bobnih in kontrabaist Joris Teepe. Koncert je izzvenel zelo intimno, obenem tudi poučno, saj so bili vsi trije nastopajoči mentorji delavnice. John Abercrombie se je potrudil pokazati in ilustrirati znanje, ki ga je širokogrudno razdajal med predavanji. Njegove meditacijsko čutne in tehnično zahtevne izlete sta oba glasbenika izvrstno podpirala, vendar sta imela tudi sama dovolj prostora. Tega je s samosvojim melodičnim slogom izkoristil predvsem Steve Altenberg. Trojici sta se v drugem delu koncerta pridružila še ameriški temnopolti pevec Miles Griffith in novomeški, zvečine v New Yorku delojoči saksofonist, Igor Lumpert. Oba sta opravičila povabilo na oder. Verjetno je šlo za doslej največji jazzovski dogodek v tem delu Slovenije in obenem Jazzintyju.

Petek je bil namenjen četrti podelitvi Jazzona, nagrade za najboljšo slovensko jazz kompozicijo. Letos je natečaj naletel na izjemen odziv domačih jazzovskih skladateljev. Na razpis je prispelo dvajset skladb, žirija v sestavi Janeza Gregorca, Lojzeta Kranjčana in Jureta Pukla pa je izbrala skladbe sedmih finalistov: Kristijana Kranjčana, Miha Koretiča, Klemna Smoleja, Črta Remica, Kaje Draksler, Igorja Lundra in Roberta Jukiča. V Kulturnem centru Janeza Trdine je vse skladbe izvedla posebej v ta namen sestavljena zasedba brežiškega saksofonista Lovra Ravbarja, Lovro Ravbar »Jazzon« Sextet, ki so ga poleg vodje sestavljali še: Arthur Flink na trobenti, kitarist Tony Mora, Rok Lopatič za klavirjem, Matej Hotko na basu in Janez Gabrič za bobni. Z mentorji razširjena strokovna komisija je prvo nagrado prisodila skladbi Decision to Make Kristijana Krajnčana, drugo mesto pa skladbi Gospod Falajk mlade obetajoče pianistke Kaje Draksler, ki jo je nagradilo tudi občinstvo.

Zadnji dan festivala so prireditelji posvetili zaključnemu koncertu mentorjev in študentov, nakar se je v Klubu LokalPatriot z jam sessionom do jutranjih ur končal VII. Jazzinty. Letošnja delavnica je ob zvišani ceni od udeležencev zahtevala nekoliko več osnovnega znanja, ponudila pa je kakovostnejšo delavnico in ugledne mentorje. Organizatorji so z udeležbo in rezultati zadovoljni, za naslednje leto že obljubljajo nova mentorska imena in snujejo tako imenovani Jazzon Balkan, ki naj bi z Jazzintyjem povezal nekatere uveljavljene balkanske jazz festivale.

Rasto Božič