Letnik: 2007 | Številka: 1/2 | Avtor/ica: Borja

MR. LIF

Klub Knaack, Berlin, 5. 11. 2006.

Mr. Lif je eden glavnih protagonistov newyorške »alter« hip hop založbe Def Jux, ki jo je ustanovil sedaj že kultni MC in producent El-P nekje na prelomu stoletja. Takrat se je El-P odločil, da ima dosti prilagajanja, zapustil je takrat precej uspešno skupino Company Flow in ustanovil založbo, ki bi naj izdajala nekoliko manj konvencionalen in dolgočasen hip hop. Formula je bila uspešna, lahko bi rekli celo zmagovita, saj je v nekaj letih Def Jux postala ena od vodilnih institucij, ki so zadolžene za izdajanje svežih underground ritmov.

Mr. Lif, ki sicer prihaja iz Bostona, sodeluje z založbo že od njenega nastanka. Od leta 2000 je izdal lepo število EP-jev in albumov, eden izmed njih je bil celo posnetek koncerta, kar v hiphopovskih krogih ni ravno ustaljena praksa. V Berlinu je Mr. Lif nastopil v sklopu promocijske turneje svojega zadnjega albuma Mo' Mega, ki ga je skoraj v celoti produciral prav El-P. Koncert Mr. Lifa je bil napovedan ob 21h, vendar nas je bilo ob tej uri v »barskem« klubu Knaack le okoli deset. Do pol enajstih se je nabralo okoli štirideset ljudi in koncert se je lahko začel. Prvo presenečenje je bilo, da se Lif nad katastrofalnim obiskom ni razburjal. Iskreno je na začetku rekel, da »danes pač ni največja gužva, vseeno pa bomo koncert sfurali, kot je treba«. In tako je tudi bilo. Lif nam je v dobri uri nastopa postregel tako z novimi kot starimi komadi, glede na to, da je šlo za promocijski koncert, pa je bilo starejših komadov presenetljivo veliko. Hrbtenica na odru je bil Wiz Biz, precej sposoben didžej, ki je imel vmes tudi precej zanimivo nekajminutno samostojno rutino. Poleg tega se je po uvodnem delu Mr. Lifu na odru pridružil še MC Metro, ki ima precej drugačen stil kot Lif, slednji je namreč znan po rapanju na način stare šole. Ima izjemen, lahkoten flow, pogosto z naracijo. Njegove teme so ponavadi politične, a vedno tudi humorne. Metrov stil je bolj surov (verjetno tudi zato, ker je mlajši), manj razumljiv. Vendar sta skupaj delovala precej usklajeno. Vsi trije nastopajoči so bili sproščeni, koncert je tekel, humornih vložkov, zgodbic je bilo veliko.

Dejstvo, da na koncert v podzemnih krogih precej znanega Mr. Lifa pride tako malo ljudi, me razočara. Berlin, simbol evropske »urbanosti«, kulturne raznovrstnosti in ulične ustvarjalnosti, ki poleg tega velja za precej hiphopovsko mesto, je tokrat zatajil. Nedvomno bi celo v Ljubljani prišlo na tak koncert dvakrat do trikrat več obiskovalcev. Tako slab obisk tega koncerta je le še en pokazatelj, v kakšni krizi je trenutno hip hop muzika oziroma scena. V vseh velemestih, ki veljajo za prestolnice hip hopa, se dogaja nekakšna recesija. Od rojstnega New Yorka do Los Angelesa, Londona, Berlina. Ta mesta so hip hop že dodobra prežvečila in izpljunila. Publika je naveličana. Mladi, ki bi naj sceno podpirali, hodili na koncerte, kupovali plošče in se sami udejstvovali v raznih oblikah »subkulturnih« praks, očitno raje sedijo doma in gledajo videospote izvajalcev, ki jih industrija sicer etiketira kot »hip hop«, vendar pa v resnici z risanjem grafitov, »brejkanjem«, »MC-janjem« in »didžejanjem« nimajo kaj preveč skupnega. Rečemo lahko le še bravo Mr. Lifu in celi ekipi, saj očitno ne glede na trenutno situacijo oni le niso naveličani.

Borja