Letnik: 2007 | Številka: 1/2 | Avtor/ica: Metka Sulič

TRIO KLAVILINA

GM oder, Slovenska filharmonija, 12. 12. 2006

V novoletno preobleko odetem mestnem središču Ljubljane se je zvrstil tretji koncert cikla GM Oder Glasbene mladine Slovenije. Povezovalne niti teh koncertov pravzaprav niso samo mladi, še neuveljavljeni glasbeniki, ampak tudi zanimive, skorajda nenavadne in nekonvencionalni zasedbe. Trio Klavilina sestavljajo pianistka Sara Rustja, violinistka Mojca Gal in klarinetist Sandi Vrabec. Mladi glasbeniki prihajajo vsak s svojega konca severnoprimorske regije. Še niti doštudirali niso, pa lahko preberemo v njihovih življenjepisih o številnih dosežkih in uspehih na tekmovanjih in gostovanjih.

Trio je nastal pod vodstvom Tomaža Lorenza. Zelo ambiciozno nastavljen. Tehnično brezhiben. Po obrazih v dvorani, ki so jo napolnili najbrž večinoma sošolci nastopajočih, si lahko razbral veliko mero občudovanja in odobravanja izvajanja na odru. Nemara so imeli vsi ti študenti prav. Nastopajoči so muzicirali prav sproščeno, lahko bi rekli, da so se celo zabavali. Nedvomno so se v skladbe vživeli z vso mladostniško radoživostjo. Pri tem pa so imeli na sporedu kar težko, dokaj sodobno izbrano gradivo. Najverjetneje tudi zato, ker ne obstaja veliko izvirne literature za takšen sestav. Darius Milhaud in Aram Hačaturjan danes nista več izrazito sodobna avtorja, vsaj v primerjavi s Pavlom Šivicem in Maksom Strmčnikom, vendar še zmeraj dovolj blizu sodobnega, da nista izstopala iz konteksta. Zvokovno je izstopal Graduale Maksa Strmčnika. Izgledalo je, kot da smo pristali na enem od festivalov sodobne, ne moderne, ampak modne glasbe, ki so se dogajali v 80. letih prejšnjega stoletja.

Najboljše so pustili za konec. Izvedli so priredbo Zgodbe o vojaku Igorja Stravinskega v obliki suite in šele tu ustvarili resnično zanimivo in interpretativno dognano izvedbo. Glasbeniki so se vsak zase odlično izkazali. Poudariti pa je potrebno, da komorna igra zahteva kaj več kot dovršeno izvedbo vsakega posameznega izvajalca. Glasbenik ne nastopa več kot individualist solist, niti se ne poteguje za točke na tekmovalnem odru. Ne da bi s tem namigovala, da se med seboj niso upoštevali. Izgleda samo, da še ne razumejo docela, da je trio sestavljen iz treh ljudi, ki vendarle morajo dihati z enimi pljuči.

Metka Sulič