Letnik: 2007 | Številka: 3/4 | Avtor/ica: Marko Jenšterle

Gabriel Mizutani

Naš jezik je jasen in glasen

Gabriel Mizutani, kitarist bolivijske punkovske skupine 3.18, je bil edini zgovoren član skupine, s katero sem se po izraženi želji, da bi spoznal tamkajšnjo alternativno glasbeno sceno, srečal v La Pazu. Čeprav je v skupini vse od njenih začetkov, njegovega pravega imena na plošči No!! ni mogoče zaslediti, saj vsi člani delujejo pod naslednjimi psevdonimi: Chino Yupanqui (glas, kitara), Albar Yupanqui (tolkala, vokal), Tirgurias Youpunkie (bas, vokal), Ruso Puta Mierda Yupanqui (kitara), Juan Anal Yupanqui (bobni).

Kdaj je nastala skupina 3.18?

Delati smo začeli leta 1995 in leta 1998 posneli prvo ploščo z naslovom Punk con Llajwa. Nastopili smo tudi na dveh kompilacijah – La Otra Vereda (2002) in Marathon Rock (2003), leta 2004 pa je izšel naš drugi in trenutno zadnji CD z naslovom No!!. Če koga v Sloveniji zanima, ga mirno lahko piratizirate. Kot večina mladih smo tudi mi v bolivijski dnevni negotovosti iskali svojo identiteto, saj se nismo zadovoljili s splošnim konformizmom. Naš jezik je zato jasen in glasen ter predvsem neposreden. Hočemo, da nas ljudje takoj razumejo, ne pa da sporočila iščejo v metaforah. Najprej smo bili čisto punkovska skupina, vendar smo kmalu začeli mešati stile. Danes je tako v naši glasbi mogoče slišati tudi ska, funk, heavy metal, rap in celo bolivijsko folkloro. Zdaj je to totalna zmešnjava.

Kako pa je s punkom v Boliviji?

Punkovska scena naše države je zelo marginalna in majhna. Poleg nas največ delujejo še Tubercolosis. Nič ni organiziranega. Še največ se dogaja v La Pazu in Cochabambi, kjer so stvari tudi zelo spolitizirane. Pomembne skupine so tudi v El Altu, ki je nekakšno predmestje La Paza in kjer na višini 4200 metrov živi najrevnejše prebivalstvo. Menda imajo nekaj tudi v Santa Cruzu, ampak kaj več od tega ne vem. Z njimi nismo povezani.

Kako pa je bilo z vplivi iz tujine?

Na naše ustvarjanje so najbolj vplivali Sex Pistols, Ramones in Ataque 77.

Ali imate vsaj kakšno radijsko postajo, kjer vas vrtijo?

Da. To je alternativni Radio Waynatambo iz El Alta. Opravlja res pomembno delo, saj je s koncerti precej slabo. Nastopamo na obrobnih mestih. Nekoč smo igrali na indijanskem tržnem dnevu v El Altu ali pa v zaporu.

In kako je bilo tam?

Zelo zanimiva izkušnja. Nastop nam je organizirala mestna oblast La Paza, povezan pa je bil z glasbeno delavnico za zaprte otroke. Publika je bila sprva zelo zadržana. Nastopili smo na njihovem nogometnem igrišču, prišlo je okoli 200 zapornikov, oder je bil tam, kjer je gol, publika pa se je držala ob straneh igrišča. Nihče se ni upal približati.

No, ampak to je bila vsekakor garantirana publika …

To pa vsekakor!

Marko Jenšterle