Letnik: 2007 | Številka: 3/4 | Avtor/ica: Marko Jenšterle

ALCOHOLIKA LA CHRISTO

Nacion Alcoholika

Discolandia, 2006

Ko sem v trgovini s ploščami v bolivijskem La Pazu povprašal, kaj je novega na njihovi glasbeni sceni, so mi prodajalci v roke nemudoma potisnili tole ploščo s temačnim ovitkom in zanimivim naslovom: Alcoholika La Christo – Nacion Alcoholika. Slišal sem prve zvoke in prav nič več okleval. Iz države, v kateri živi kar 70 odstotkov Indijancev in kjer so prvič po 500 letih dobili indijanskega predsednika, prinesti vroč metalni rock, je bil prevelik izziv, da mu ne bi podlegel. Po prodajalni se je namreč razlegel pravi hrup električnih kitar, pomešanih z zvoki andskih piščali.

Vodja skupine Alcoholika La Christo je kitarist in pevec Viko Paredes, ki je skupino z imenom Alcoholika v Boliviji ustanovil že leta 1992, a se potem preselil v New York in tam pod istim imenom in z ameriškimi glasbeniki leta 1995 izdal prvo ploščo Agonika. Tedaj je bil to še zmerni heavy metal, potem pa se je Viko vrnil v domovino, kjer je leta 1997 posnel ploščo La Christo, na kateri so prevladovali temačni zvoki industrijskega in gotskega heavy metala, ki ga je nadgradil še z vplivi tradicionalne bolivijske glasbe. Alcoholika La Christo so danes osrednja bolivijska heavy metal skupina, ki je letos svoj velik uspeh dosegla še s podpisom pogodbe z nemško založbo Rocksteed Records, ki jim je izdala plošči Toxicnology 1 in 2. Odslej ju bodo distribuirali po Evropi, ZDA in Mehiki.

Plošča Nacion Alcoholika, njihov najnovejši izdelek, je dosegljiva samo v Boliviji. V bistvu gre za filmsko glasbo, saj so na njej zbrani posnetki, ki jih je režiser Rodrigo Bellot uporabil v bolivijskem filmu Quien mato a llamita blanca? (Kdo je ubil belo lamico?) Z drugimi besedami to pomeni, da so na njej zbrane najbolj udarne skladbe skupine, nekatere posnete v različnih verzijah. Ob podatku, da je glasbe na plošči skupaj le za dobre pol ure, to pomeni, da imamo ob desetih posnetkih opravka praktično z le šestimi skladbami, kar ni zanemarljivo, saj gre za glasbo, s katero ni ravno zdravo naša ušesa predolgo obremenjevati. Skratka, izvirno, glasno, hitro in udarno.

Marko Jenšterle