Letnik: 2007 | Številka: 3/4 | Avtor/ica: Marta Pirnar

DECLAN O'ROURKE

Since Kyabram

V2/Dallas, 2006

Verjeli ali ne, tale album so na Irskem, od koder Declan O'Rourke prihaja, izdali že leta 2004. In več kot dve leti je trajalo, da je irski zvezdnik svoj prvenec uspel izdati tudi drugod po svetu. To dejstvo je še težje prebaviti zato, ker je Since Kyabram pravi dragulj med kantavtorskimi albumi. O'Rourke namreč poseduje prav vse kvalitete, ki so potrebne za dobrega in karizmatičnega kantavtorja: žameten in domačen glas, karizmo ter bogato, intimno paleto čustvene ranljivosti, s katero so prežeta njegova besedila oziroma raje zgodbice. O'Rourke je šarmanten pripovedovalec, ki v nekaj verzih naniza vso lepoto človeške zaljubljenosti, strahov, veselja, naravnih lepot, hrepenenja in sanjskih podob.

S svojim toplim baritonom pesmi oblije z moško toplino, ki poslušalca navda z občutkom varnosti in domačnosti, brez zadržkov pa poseže tudi po višjih tonih in še posebej v odlični in na Irskem izredno priljubljeni baladi Galileo njegov falsetto doda piko na i samospraševalnim verzom (Who puts the rainbow in the sky?/Who lights the stars at night?/Who dreamt up someone so divine/Someone like you and made them mine?) zaljubljenega moškega, čigar vprašanja si je z veliko bolj znanstvenega vidika pred stoletji zastavljal tudi Galileo Galilei. Če je O'Rourkova inovativna ustvarjalna žilica v Galileu na izredno simpatičen način iskala povezavo med znanstvenim jezikom in jezikom ljubezni, si v No Place To Hide privošči srce parajočo pripoved o dogovorjeni ljubezni. She'd travelled many miles to see him, with everything to gain/And he had nothing to lose, just his loneliness and pain; z empatičnim glasom O'Rourke pripoveduje zgodbo o po pošti naročeni nevesti, ki se odpravi k svojemu neznanemu možu.

Nežne in očarljive melodije krasijo tudi odlični godalni aranžmaji, ki spremljajo večinoma na kitari zasnovan zvok. Godalna spremljava pesmim doda potrebno mehkobo, čeprav se na trenutke zdi, da bi lahko bil album produkcijsko nekoliko bolj surov. Kljub temu je Since Kyambram daleč od tega, da bi bil solzav in monoton. O'Rourkov talent se namreč izkaže tudi v nekoliko bolj živahnih skladbah Your World in No Brakes. V prvi se čuti precejšen vpliv zabavnjaškega countryandwestern stila, medtem ko je druga tipična pop pesmica, ljubljenka radijskih valov, ki gre s svojim refrenom Whenever Whenever you're near me I'm in the right place … hitro v ušesa. Prefinjeno vijuganje med ljubezenskimi sentiši, skoraj tradicionalnimi folkovskimi baladami (We Didn't Mean To Go To Sea) in živahnejšimi komadi naredi album izredno privlačen za uho in duha, tako da se po nekaj več kot 46 minutah poslušalec po katarzičnem melanholičnem zaključku čuti prečiščenega in prerojenega, bogatejšega za še eno lepo izkušnjo, ki jo Declan O'Rourke, gotovo eden največjih upov bodočega kantavtorstva, ponuja širnemu občinstvu. Tudi če boste po čistem naključju kupili tale album, vam zagotavljam, da vam ne bo žal.

Marta Pirnar