Letnik: 2007 | Številka: 5/6 | Avtor/ica: Marina Žlender

22. SLOVENSKI GLASBENI DNEVI

Ljubljana, od 23. do 26. 4. 2007

Kot že vrsto let doslej predstavljajo Slovenski glasbeni dnevi niz glasbenih dogodkov in predstavitev sodobnega slovenskega glasbenega ustvarjanja, skupaj z muzikološkim simpozijem, ki nam prinaša tudi novice iz tujine. Letošnji simpozij je bil zamišljen kot splet pogledov na osebnost in nacionalno identiteto v glasbi v obdobju globalizacije, s prispevki, v katerih so avtorji predstavili vsa vidnejša evropska glasbena mesta in njihove predstavnike skozi glasbeno ustvarjalnost v odnosu do narodne identitete. Otvoritveni koncert v Slovenski filharmoniji so izvedli Simfoniki RTV Slovenija pod vodstvom Uroša Lajovica s simfonično pesnitvijo Davnina Marjana Kozine in Koncertom za rog in orkester Tomaža Habeta, v izvrstni solistični izvedbi Boštjana Lipovška. Skupaj z njim so simfoniki pokazali zrelo in preudarno muziciranje, ki je vseskozi zvenelo suvereno in je poslušalce pritegnilo v kontinuirano zbrano poslušanje. Sledila je krstna izvedba Iuvenalie Danila Švare, fantazije iz leta 1979, ki ji je sledil nadvse intenziven in dinamično razgiban Koncert za pozavno in orkester Maksa Strmčnika, s pozavnistom Mihom Šulerjem.

Torkov program je sestavljala serija slovenskih ljudskih pesmi v jazzovski izvedbi, ki jih je izvajal Big Band RTV Slovenija. Razni aranžerji slovenske ljudske glasbe (Tadej Tomšič, Izidor Leitinger, Marko Mozetič, Steve Klink in Jaka Pucihar) so vsak na svoj način poskrbeli za to, da so nam tovrstno glasbo približali na nov, popularen in iskriv način.

V sredo, 25. aprila, je v Slovenski filharmoniji v sodelovanju z Društvom slovenskih skladateljev odmevala zborovska glasba, s katero so se predstavlili: vokalna skupina Solzice, Ženski zbor SGBŠ Ljubljana, Komorni dekliški zbor Škofijske klasične gimnazije Šentvid in Moški zbor Ad hoc pa Komorni zbor Akademije za glasbo, Vokalna skupina Canticum in APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani. Večer je ljubiteljem zborovske glasbe v celoti predstavljal pravi užitek, saj so tako izbrani avtorji kot izvajalci pokazali veliko mero posluha za zborovsko glasbo. Prava girlanda izvedb, od poustvarjenih ljudskih pesmi (Vladimir Hrovat, Canticum Histrianum, Andrej Misson, Bom šla na goro, Blaženka Arnič Lemež, Kadar dižej, snih hre, Sem pa hodu po selah, Posem od žnidarjev, Urška Orešič, Kaj ti je deklica, in Tomaž Habe, Petelinček je na goro šel) do pesniških poustvarjanj (Jakob Jež in Ervin Fritz, Vodomke, Tomaž Habe in Maja Vidmar, Kako si me ljubil, Igor Dekleva, Čas sanj, čas iger in Med griči, vinogradi (Milica Šturm), tudi Brina Jež Brezavšček in Saša Vegri, Meni je všeč, ter Jakob Jež (Ciril Zlobec), Domovina, Peter Šavli (Josip Murn Aleksandrov), Vprašanje, Štefan Mauri (Breda Medvešček), Ko zajočejo breze, za konec pa še Nana Forte (Tomaž Zadnikar), Izštevanka), je pokazala pester razpon tako ustvarjalne kot izvajalske domišljije, zato bi bilo napak izpostaviti posamezne pesmi, saj je večer minil v občudovanju raznolikih in dinamičnih izvedb raznih ustvarjalnih osebnosti.

Slovenske glasbene dneve je sklenil koncert Orkestra Slovenske filharmonije pod vodstvom Antona Nanuta z deli Dušana Bavdka Hoquetus, Koncertom za violino in orkester Matije Bravničarja ter Simfonijo št. 8 Blaža Arniča in tako tudi zaključil intenzivno tedensko glasbeno prireditev, ki je vsebovala dobro mero kvalitetne slovenske glasbe.

Marina Žlender