Letnik: 2007 | Številka: 7/8 | Avtor/ica: Viva

GOLERS, DAYGLO ABORTIONS, THE ACCÜSED

Channel Zero, Ljubljana, 30. 5. 2007

»Old school« HC metal večer je lepo napolnil Channel Zero, zahvala za to pa gre predvsem slovenski provinci. Ljubljana se je izkazala za odtenek preveč sofisticirana za tovrstno muziko, a tako kot med bendi, se je tudi v publiki našlo nekaj legend. Vsekakor pa so manjkali mlajši obrazi, ne toliko zaradi izraza spoštovanja do veteranov, ampak da bi se seznanili s kakšno glasbo so (morda) rasli njihovi starši in kje so izvori vsemogočih, takšnih in drugačnih, corov.

Koncert so odprli najbolj zeleni med nastopajočimi, Kanadčani Golers, ki so v pogonu »šele« slabih 10 let. Najprej so nastopali pred peščico ljudi, potem pa se je klub hitro polnil in ob koncu njihovega nastopa je bila že številčna publika zadovoljna nad novim odkritjem. Skupina Golers se je izkazala za kompaktno klasično rockersko četvorko, ki ustvarja na robu med metalom in hardcorom. Suvereno je odigrala svojo slabo urico terse izkazala kot dobra uvertura k nadaljevanju večera, saj se nam je ponudila priložnost, da se soočimo v živo s tistim, kar se je v undergroundu, na robu glasbene scene razvijalo v zgodnjih osemdesetih, temelje za vsa kasnejša dogajanja sta namreč postavili tudi skupini Dayglo Abortions in Accüsed.

Glavne zvezde večera so bili vsekakor Dayglo Abortions. V Evropo so se prvič spravili šele po približno 20 letih obstoja, v teh zadnjih sedmih letih pa so bili tokrat že drugič v Sloveniji (po Ilirski Bistrici). Za začetek je skupina »oddrajsala« venček z legendarne plošče Feed Us A Fetus in s tem takoj dvignila temperaturo v dvorani za 100 %. Za pozitivno vzdušje ji potem ni bilo več treba resno garati, stopnjeval pa ga je predvsem podivjani in opojnih substanc nenasitni frontman, z neprecenljivo pomočjo treh garačev za instrumenti. Zvočna mineštra Dayglo Abortions, ki jo lahko mirno etiketiramo kot stari dobri punk hardcore, je polna dramatičnih vložkov in sprememb tempa, predvsem pa je oplemenitena z vedno zanimivimi politično nekorektnimi vsebinami in sporočili, ki so tudi po več kot dvajsetih letih še vedno aktualna − le računalniške teme in Osama Bin Laden so nekaj novega v besednjaku Kanadčanov. Kako dobro so se na koncertu počutili tudi člani benda, so nenazadnje pokazali z izvedbo komada Proud to be Canadian s spremembo zadnje besede v Slovenian.

The Accüsed so prav tako legende scene, le da so bili vmes dolgo časa neaktivni, potem se niso znali zares odločiti, ali bi ustvarjali ali ne, zdaj pa so nekaj let spet v pogonu. Neodločnost in dobrih 20 let več na grbi se jim kar pošteno pozna. Že v osnovi precej razglašeni so bili s svojim trash metalom po dveh odličnih bendih za mnoge kaplja čez rob, tako da se je med njihovim nastopom približno pol dvorane odpravilo domov. Zvesti fani pa so se zadovoljili tudi s pretežno linearnim nastopom, sestavljenim iz poštene doze kričavih, divjih, naspidiranih garažnih metal hardcore zvokov.

Viva