Letnik: 2007 | Številka: 9/10 | Avtor/ica: Jane Weber

AL TERRY

Hickory's Cajun Hillbilly

Hickory Recordings, 2007

Že dolgo nisem tako užival ob poslušanju muzike, ki diši po countryju, pa to pravzaprav ni, saj že sam naslov pove, da gre za splet cajuna in hillbillyja, ki ju vsaj kronološko uvrščamo v obdobje pred velikim bumom countryja, nanj pa sta kajpak odločilno vplivala. Cajuna smo na naših odrih slišali bore malo in srečni smo lahko, da nas je pred leti obiskal Eddie LeJeune. Cajun še danes igrajo po Louisiani in to na veliko, sam pa sem tam doživel, da se dokaj znani artisti na špil podajo kar direktno iz dnevne službe in potem igrajo vso noč.

Al Terry je bil med prvimi, ki je pritegnil pozornost založbe Hickory, za katero je stala znamenita izdajateljska hiša Acuff-Rose. Skladbo Good Deal, Lucille je izdal leta 1954 kot svoj prvi singel in se takoj povzpel na lestvice, kar je bil tudi prvi večji uspeh omenjene založbe. Bolj od faktografskih podatkov je pomembno dejstvo, da danes to skladbo uvrščajo tako med klasike cajuna kot med klasike countryja – celo tam nekje ob bok znameniti Jambalayi Hanka Williamsa. Za nameček so Terryja v prvih letih kariere spremljali prekaljeni studijski glasbeniki iz Nashvilla s samim Chetom Atkinsom na čelu. V ospredju je kajpak Terryjev glas, ki se vije tja nekje k Jimiju Reevesu. Terry je imel svetel bariton in tudi pri njem se gre vprašati, zakaj ni postal slaven. Kar 26 posnetkov te kompilacije dokazuje, da ni bil »pevač od jedne pesme«, a to so pota, ki jih nihče ne razume. Terry je spremljal dogajanja v glasbi in na lestvicah, zato je leta 1957 še enkrat izdal svojo najbolj znano uspešnico, in sicer v slogu rock and rolla. Mimogrede, to skladbo številni kritiki in historiki uvrščajo med ključne skladbe iz Lousiane.

Plošči je priložen odličen esej Dava Saxa, ki ob pomoči arhiva Tonyja Rouncea piše o burnemu dogajanju sredi petdesetih let. Terry se je znašel sredi tega vrveža in še dobro, da je imel uspešnico, da so si ga prodajalci zapomnili. Če resno odkrivate muziko in ste že zdavnaj odkrili, da so bile najlepše pesmi že napisane, je to primerna obogatitev vaše zbirke. Zdi se, da je Terry vplival na več ključnih pevcev countryja iz Nashvilla, predvsem pa jih je opogumil, da so nesramežljivo segali tudi po temah iz cajuna.

Jane Weber