Letnik: 2008 | Številka: 1/2 | Avtor/ica: Tine Vučko

ANŽE PALKA and NEW FLAMENCO ORCHESTRA

Just Like Flamenco

KUD Cueva, 2007

27-letni Anže Palka je nedvomno en najbolj talentiranih, najuspešnejših in najbolj dejavnih mladih slovenskih glasbenikov (glej Musko, št. 5-6/07). Širša javnost ga verjetno pozna predvsem kot kantavtorja (leta 2006 je zmagal na kantavtorskem festivalu Kantfest) in po njegovi spremljevalni skupini Presneti vohuni, s katero je že izdal ploščo Daj denar in posnel nekaj videospotov. Poleg kantavtorstva pa je Anže, ki je sicer že zaključil tudi podiplomski študij kitare na ljubljanski Akademiji za glasbo (AG), tudi strasten oboževalec prav tako strastne glasbene zvrsti – flamenka. Dokazov za to ne manjka. Palka je namreč oktobra lani kot predsednik Kulturno-umetniškega društva Cueva v Sloveniji zelo uspešno organiziral prvi Slovenski flamenko festival SIFF, na katerem sta nastopila npr. Emilio Maya in Paco Peña. Na omenjenem festivalu je Palka nastopil tudi sam in s spremljevalno zasedbo New Flamenco Orchestra predstavil takrat še toplo ploščo, o kateri pravkar berete. Njen naslov Just Like Flamenco si je mogoče prevesti na dva načina – »tako kot flamenko« ali »prav rad imam flamenko«. Ob poslušanju ugotovimo, da v temo ne bi brcnili z nobenim od obeh prevodov. Palka, ki je pravi kitarski virtuoz, je namreč tudi skladatelj, kot je dokazal že s svojim že omenjenim kantavtorskim delom, predvsem pa s skladbami na pričujoči plošči (morda malo zmoti le, da so vse informacije na ovitku le v angleščini).

Vrhunec izdelka prav gotovo predstavlja preko 20 minut dolga Fantasía Flamenca for guitar and orchestra, koncertno delo, ki ga je avtor napisal še v času študija in pozna že več različic. Sprva je bilo namreč napisano za kitaro, simfonični orkester in zbor, pozneje je doživelo še priredbo za kitaro in veliki pihalni orkester (izvedba Pihalnega orkestra AG pod taktirko prof. Milivoja Šurbka, s katero je Palka tudi zaključil podiplomski študij) ter za kitaro in klavir. Na Just Like Flamenco delo izvede vsega devet ljudi. Palkov New Flamenco Orchestra je osemčlanska komorna zasedba, ki jo sestavljajo kitara, flavta, prva in druga violina, viola, violončelo, kontrabas in tolkala (člani so izbrani študentje in diplomanti AG). Postrežejo nam s strastno, predano izvedbo Fantasíe, v kateri je prostor za vse – zanosne solistične kitarske kadence, lirični solo flavte, razgibane ritme, trkanje po kitari ter za bogate tolkalne in pevske (¡Tango, mi amor!) vložke. Če pomislim na različico za kitaro in pihalni orkester, ki zaradi velike zasedbe res zveni zelo bogato (in sem jo imel priložnost slišati tudi v živo), je pričujoča komorna izvedba res zelo premišljeno instrumentirana, saj kljub majhnosti zasedbe zveni zelo polno.

Na plošči najdemo še dve štiristavčni Flamenko suiti (Suita Flamenco no. 1 in no. 2), prva je pisana samo za kitaro in godala, druga pa za cel orkester, in za konec še radijsko različico Fantasíe Flamence. Prav vse skladbe vsebujejo tisti vročekrven, temperamenten melos, ki nam ponavadi najprej pride na misel, ko slišimo za flamenko. Seveda nobena dobra plošča ne nastane tudi brez predanega in strastnega muziciranja in na tej plošči ga je v izobilju.

Anže Palka, ki še ogromno obeta, nam je s ploščo Just Like Flamenco podaril glasbeno poslastico, ki se je verjetno ne bi sramovali niti »pravi« španski flamenko kitaristi. Plošča za sladokusce.

Tine Vučko