Letnik: 2008 | Številka: 1/2 | Avtor/ica: Jane Weber

RANDY and THE RADIANTS

Memphis Beat: The Sun Recordings (1964–1966)

Sun Records, 2007

Na pričujočo izdajo me je opozoril kolega David Evans. Živi in dela v Memphisu, med njegovimi priljubljenimi temami pa je prav glasba iz Memphisa, o čemer smo se lahko prepričali pred leti na festivalu Druga godba, kjer je Evans predaval in nastopil. V letu 1964, ko so angleške skupine z Beatli na čelu že razsajale po ameriških lestvicah, je založba Sun preživljala svoje temačne čase in prav skupina The Radiants je v njeno poslanstvo vtisnila nekaj svežine.

Sam Phillips ni nikoli delal v koraku s trendi in prav zato je velikokrat sam kreiral trende, kar kajpak govori o vplivnem glasbenem umu. Na zasedbo Randy and The Radiants je postal pozoren po prigovarjanju svojega sina Knoxa, ki je v skupini videl enega izmed odgovorov na angleško invazijo – in to enega prvih neposrednih odgovorov. Oče Sam je verjel sinovemu navdušenju in v letih 1964–1966 so nastali posnetki, ki jih je vse do te izdaje slišalo le redko evropsko uho. Seveda je težko primerjati glasbo skupine The Radiants s tistim, kar je sredi šestdesetih začelo prihajati iz Anglije na ameriške odre in v programe radijskih postaj. Dve mali plošči, ki sta izšli z rumeno etiketo založbe Sun, še danes pomenita tisto najboljše, kar je naredila ta skupina, pričujoča zbirka pa prinaša celosten pregled najboljšega iz zelo pestrega repertoarja. Če se še enkrat vrnem k Beatlom, si lahko celo drznem postaviti kakšno primerjavo. V glasbi tega ne ravno znanega benda je čutiti, kako močan je bil vpliv fantov iz Liverpoola, po drugi strani pa je slišati, kako je zvok iz Memphisa vplival na Beatle kot takšne. Vpliv glasbe iz Memphisa je bil namreč izjemno močan, čeprav včasih neslišen ob nepozornem konzumiranju. Velike zasluge za to je imel prav Sam Phillips.

Ko sem The Radiants prvič vrtel po radiu, me je nek poslušalec po telefonu opozoril, da je skupina znana tudi kot predstavnica garažnega rocka, nakar sem ugotovil, da se gre temu zahvaliti prav uvodni skladbi s tega albuma, My Way of Thinking, torej znani tudi med ljubitelji ameriškega garažnega rocka. In kako naj za konec v grobem opišem to glasbo? Verjetno bi bila še najboljša oznaka angliziran ali poangležen rockabilly. Ob nekaj priredbah boste slišali tudi močne avtorske skladbe, kot so Nobody Walks Out On Me, Bee Good While I'm Gone ter To Seek And Then Find. Vsekakor izdaja za poznavalce!

Jane Weber