Letnik: 2008 | Številka: 1/2 | Avtor/ica: Marko Jenšterle

CHALINO SANCHEZ

En Vivo!

Musart, 2006

Chalino Sanchez v živo. Naslov pove vse. Pokojna mehiška legenda, glavni avtor njihovih znamenitih »narco corridos«, v živo in z največjimi uspehi pred publiko v svoji rodni mehiški državi Sinaloa. Chalina Sancheza že od leta 1992 ni več med nami. Končal je pod streli neznancev takoj po enem od svojih nastopov. Tematika njegovih pesmi je bila sicer zelo dobičkonosna, a ob tem tudi smrtno nevarna. Chalino je svojo glasbeno kariero začel s skladanjem hvalnic mehiškim trgovcem z drogo in si s tem hitro pridobil potrebno finančno podporo, ob tem pa tudi priljubljenost publike, pri kateri ukvarjanje z eno najnevarnejših trgovin na svetu še vedno ne velja za greh, ampak prej za junaštvo. Večina Chalinovih uspehov ima preproste naslove – ime in priimek narkomafijca, kateremu je pesem posvečena.

»Narco corridos« so z leti postali sestavni del mehiške folklore. Plošče s to tematiko je mogoče brez kakršnega koli problema dobiti v posebnih razdelkih njihovih trgovin s ploščami, najbolj zanimivo pri vsem skupaj pa je, da je najmočnejša industrija s tem vročim blagom locirana kar v severnoameriškem Los Angelesu, v katerem večina teh mehiških izvajalcev in skupin zelo redno nastopa. Najslavnejše skupine so Los Tigres del Norte, Los Huracanes del Norte, Los Tucanes de Tijuana, K – Paz de la Sierra in druge. Na nekaterih v Mehiki izdanih ploščah celo piše, da gre za material, ki je v ZDA prepovedan, a je to prej kot opozorilo podobno reklamnemu sloganu.

Plošča Chalina Sancheza En Vivo! je prvič izšla že leta 2001, tale izdaja pa je zanimiva zato, ker so ji založniki ob tem ponatisu dodali še kratek DVD s štirimi posnetki v živo (Nieves de Enero, Los Chismes, Alma Enamorada in El Pavido Navido), ki so nastali v enem od mehiških ljudskih zabavišč. Okolje spominja na kakšne naše vaške kulturne domove ali še bolje – prostore za veselice, podoba publike pa je dovolj zgovorna: prebiti pogledi opitih Mehičanov in do potankosti urejene Mehičanke, ki čakajo na svoje prince.

Chalino Sanchez svoje pesmi izvaja v izvedbi klasičnega ansambla (norteño), s prepoznavnimi kitarami in harmoniko, nekaj posnetkov pa tudi ob pomoči večje in bogatejše pihalne godbe, značilne mehiške »bande«. Chalino Sanchez ni glasbe nikoli študiral, tudi pri splošni izobrazbi je končal le osnovno šolo, bil pa je navdušenec nad Panchom Villo in mehiško revolucijo, saj se je tudi sam boril za reveže in proti krivicam, ki se jim dogajajo. Danes ima po Mehiki vrsto imitatorjev, s tragično smrtjo pri 32 letih pa velja tudi pri današnjih generacijah za heroja.

Marko Jenšterle