Letnik: 2008 | Številka: 1/2 | Avtor/ica: Brane Škerjanc

THE SPECIMENS

Jazz Brutus

Low Transit Industries/Inertia, 2007

Melbourne očitno ostaja središče sodobne avstralske rock'n'rollovske ustvarjalnosti, kar dokazujejo številni bendi, ki nastajajo in se razvijajo zadnjih nekaj let. The Spazzys, The Sailors, Kamikaze Trio in še zlasti The Specimens so osrednja imena razvijajoče se rockovske scene, ki predstavljajo nadaljevanje trdne tradicije melbournske šole sodobnega rock'n'rolla, ki so jo gojili bendi, kot so Powdermonkeys, The Freeloaders, The Yes-Men in drugi iz plodnega obdobja devetdesetih let.

The Specimens sodijo poleg The Legends of Motorsport v prvo kategorijo sodobnega avstralskega rock'n'rolla, kar dokazujejo tudi s tretjim albumom Jazz Brutus. S svojim prvencem Fast and Loose so navdušili punk'n'roll publiko. Nesramežljivo so predstavili navezavo na avstralske rockovske prvake iz osemdesetih Radio Birdman, Bored!, Celibate Rifles in Lime Spiders. Njihov drugi album The Quick and The Deaf iz leta 2005 je bil prava poslastica energičnega rock'n'rolla. Zadnji album je nadaljnja nadgradnja obeh omenjenih glasbenih izdelkov. The Specimens so na Jazz Brutus bolj udarni kot kdaj koli prej v svojem šestletnem obstoju. Svojo melodično različico udarnega rock'n'rolla so začinili še z obilico psihedeličnega navdiha, ki v preteklosti ni bil toliko zaznaven. Medtem ko je uvodni del albuma prepojen s tipičnim avstralskim energičnim rockovskim žmohtom, se drugi del albuma prelevi v koketiranje z repititivno »stonerrockovsko« kitarsko »rifologijo«. Na srečo ti eksperimenti pri Specimens niso tako enosmerni, kot bi lahko pričakovali. Dinamika v njihovi godbi je namreč izjemna.

Pri albumu Jazz Brutus so več kot očitne tudi navezave na Turbonegro in ostale skandinavske rockovske derivate. Album je povsem suveren in všečen rockovski album, ki bo verjetno navdušil številne nove oboževalce tršega avstralskega rocka. Morda jih bo album prepričal, da bodo poiskali tudi njihov prejšnji glasbeni izdelek The Quick and The Deaf, ki je prav tako zelo primeren za potešitev poslušalskih strasti.

Brane Škerjanc