Letnik: 2008 | Številka: 1/2 | Avtor/ica: Borja M

THES ONE

Lifestyle Marketing

Tres, 2007

Thes One, polovica kalifornijskega hiphopovskega tandema People Under the Stairs, je eden tistih, ki so dejavni tako kot MC-ji kot tudi producenti. Vseeno pa je že na raznih albumih in singlih pokazal, da je produkcija njegova močnejša veščina. Lani je Thes izdal samostojni prvenec z naslovom Lifestyle Marketing, ki je pričakovano izšel pri založbi Tres, ki skrbi za izvajalce, kot so People Under The Stairs, Giant Panda, Lightheaded, Dj Alibi ...

Thes One je bil že v mladosti piflar. Odraščal je v Los Angelesu in poslušal danes legendarne hiphopovsko orientirane radijske postaje, kakršna je bila na primer KDAY. Za vsak hip hop komad, ki mu je bil všeč, je potem moral najti originalni posnetek, iz katerega je producent ukradel vzorec. To je bilo seveda še daleč pred časom interneta in iskanje določenih biserov, ki so bili hkrati skrivnosti priznanih producentov, kot so DJ Premier, Pete Rock, Large Proffesor ... je zahtevalo ogromno dela in predanosti. In prav tako dlakocepski je Thes tudi pri produkciji. V digitalni dobi še zmeraj dela izključno na analogni opremi, glavno orodje je Akaijev MPC-sampler, kar se sliši tudi v njegovi glasbi. O sami naravi zvoka in opoziciji digitalno-analogno tukaj ne bomo razpravljali, a gotovo je rezultat dela na nepraktični opremi to, da so Thesove kompozicije preproste, toda izjemno natančne. In tak je tudi material na plošči Lifestyle Marketing. Album je kompilacija instrumentalnih bitov, ki je hkrati zastavljena tudi nekoliko konceptualno. Ves material, ki ga je vzorčil, je namreč delo enega človeka, Herba Pilhoferja. Pilhofer je skladatelj, ki je bil dejaven v 70. letih, pisal je glasbo za film, za jazzovske big bende, celo dobil grammyja. Delal pa je tudi radijske reklame, jingle za razne izdelke. In ti jingli so osnova plošče Lifestyle Marketing. Thes One je tako funkicionalno, naročeno glasbo priredil v mastne hip hop bite, ki so blazno »nagroovani«, počasni, a ne zaspani. Zvočne manipulacije so pincetne, Thes še najpogosteje filtrira vzorce na različne načine. Njegova natančnost se pokaže tudi pri prehodih med komadi, ki so tekoči, posnetki se nizajo brez preskokov. Dobrodošla je tudi bonus plošča, na kateri najdemo originalne kompozicije Pilhoferja, ki na trenutke sicer zvenijo kot glasbena oprema, vendar vseeno osupne, kako kvalitetna, kako »funky« je lahko bila ta zvrst v zlatem obdobju »komercialne glasbe«, oziroma library music. Ja, v sedemdesetih so glasbene opreme za reklame delali tudi izvrstni glasbeniki, še bolj nenavadno pa je, da so jim naročniki pustili proste roke za ekperimentiranje (ti skladatelji so, recimo, delali tudi pionirsko delo z analognimi sintetizatorji). Danes glasbe v reklami za pralni prašek ali brezalkoholno pijačo niti ne poslušamo več.

Lifestyle Marketingje bogat album instrumentalov, ki je občasno sublimen, občasno pa duhovit. Je neke vrste hommage Herbu Pilhoferju, a je tudi veliko več.

Eden od vrhuncev leta med hiphopovskimi instrumentali.

Borja M