Letnik: 2008 | Številka: 1/2 | Avtor/ica: Nena Močnik

ANA PUPEDAN

Pivka, 24. 11. 2007

Ko so pivški pobje pred petnajstimi leti svoj prvi koncert odigrali v zatohli vaški luknji, si verjetno sploh niso predstavljali, kako se bo (iz)pela njihova melodija.Verjetno tudi niso pričakovali, da bodo kot rockerji svojo petnajsto obletnico delovanja praznovali skupaj z nadvse pestrim dvatisočglavim občinstom; s tribunsko publiko petdeset plus, starimi hipiji direktno pod odrom, vmes pa z uglajenimi damicami v petkah! Rock'n'roll je z Ano Pupedan zagotovo dobil svoje specifične lokalne prvine, ki v njenih različicah (od Ragane Dubdane, Ante Upedanten bande in Anademskega Pupevskega pulpeta) tvorijo svojevrsten fenomen na slovenski glasbeni sceni. Ker pa je skupina glasbeno široko usmerjena in se ne postavlja znotraj enega žanra, je tako filozofijo izžareval tudi novembrski dogodek. Fantje so na odru gostili več kot šestdeset prodornih slovenskih glasbenikov, ki so jih v skupno celoto povezovale posamezne »pupedanske« skladbe. Glasbeno vodstvo so prevzeli slavljenci sami, torej Marko Doles na bobnih, Peter Žnidaršič na baskitari in berdi, Boštjan Požar na električni kitari in klarinetu ter Simon Avsec z glasom, violino in mandolino. Glavni vokal in interpretacija pesmi pa sta bila v rokah povabljenih glasbenikov, pri čemer so ti v nastop izvrstno vključili svoj lasten glasbeno-izrazni karakter. Reinterpretiracijo standardne Ane Pupedan je tako začinila trojica Kreslin-Predin-Lovšin, Jani Kovačič, orleški Vlado Poredoš, Anika Horvat, Dej šen litro, Zablujena generacija, Drago Mislej Mef, postojnski »Il divo« Jure Počkaj, ženska vokalna skupina Amadeus, Aleš Hadalin, Slavko Ivančič, Tinkara Kovač, Veseli srakoperji, Buda (Elvis Jackson), Dani Kavaš in drugi. Iz pisane kombinacije smo tako dobili vaško-urbano »pupedansko« koncertno zmes, ki jo akustično in izvedbeno lahko umeščamo najvišje na kakovostno lestvico.

Za obletnico se seveda spodobijo tudi sveže melodije iz prihajajoče zgoščenke, pri čemer se je kanček treme, kako se bodo novosti zasidrale med poslušalstvo, izkazal za nepotrebnega, saj zaigrano izžareva enak uglasben družbenokritičen pristop, ki smo ga pri Ani Pupedan že vajeni, a še željni. Le da ne bi pozabili tudi na njim lastno ljudsko štiriglasno noto, s katero so nedavno osupnili celo kranjsko punk poslušalstvo.

Neuradni del so s fešto na šanku v zgodnje jutro potegnili Dej šen litro, bil pa je to vsekakor dogodek emocij strastnih oboževalcev, ki so se nabrali tekom številnih vseslovenskih koncertov in ki so tisto soboto kot spremljevalni vokali vneto polnili pivško dvorano Skala. Bogata koncertna leta (včasih tudi več kot šestdeset koncertov letno!), gostovanja v tujini, filmsko in gledališko udejstvovanje, nenazadnje pa tri (skoraj že štiri) obsežne, popolnoma avtorske zgoščenke so rezultati, ki jim je bilo vredno nazdraviti. Pa naj se pesem nadaljuje v tem tonu!

Nena Močnik