Letnik: 2008 | Številka: 11/12 | Avtor/ica: Borja_M

DAMU THE FUDGEMUNK

Overtime

Redefinition, 2008

Zastonjski spletni albumi niso novost. Manj uveljavljeni izvajalci že dolga leta pridno izkoriščajo možnosti distribucije, ki jih omogoča medmrežje, tako da ponudijo svoje izdelke brezplačno, kar jim zagotavlja nekaj promocije, metoda pa je tudi veliko preprostejša od sitnih pogajanj z založbami – od pogodb z njimi glasbeniki na koncu pogosto nimajo kaj prida veliko. Fenomen pa je vzbudil velikansko pozornost, ko je svojo zadnjo ploščo na spletu ponudila skupina Radiohead. Čeprav so nekateri takrat pisali, da gre za revolucionarno potezo, je bilo zares radikalno le to, da se je za kaj takega odločil tako velik bend in s tem primazal klofuto dinozavrom glasbene industrije.

Damu the Fudgemunk je eden tistih izvajalcev, ki širšim množicam ni znan, je pa letos objavil že dva albuma, ki si ju lahko povsem legalno zastonj snamemo s spleta. Mladi hip hop producent, didžej in občasno tudi »emsi« prihaja iz Washingtona, najbolj znan pa je po sodelovanju z znancem ljubljanskih odrov Insightom; njun skupni projekt ima naslov Y Society. Njegova prva plošča se je imenovala Spare Time, nova je Overtime. Slog je na obeh isti, gre za večinoma ležerne, klasične hiphopovske instrumentale, ki so raznoliki in pestri, nekaj je tudi remiksov podlag, ki jih je Damu sestavil za Y Society. Zvok je nizkokvaliteten, surov, veliko je prasketanja in šuma. Damu dela tako rekoč vse na samplerju, zato so njegove podlage seveda nespolirane in neposredne. Vzorce črpa iz raznih zvrsti, največ iz ameriške jazzovske zakladnice, pa tudi iz godb Južne Amerike in bolj čudaških virov. Bobni so klasično hiphopovski, odlikuje pa jih popolna brezbrižnost do norm pop(ularnih) smernic. Slišimo torej udarne snere in ostre hi hate, ki vlečejo na tradicijo boom bapa, prav nič pa ni mehkih in preveč sproduciranih tolkal in nog, ki »delajo v klubu«. Overtime je tudi lično zapakiran, zraven dobimo še dva videoposnetka, eden je klasičen spot, drugi pa kaže Damuja na Akaijevem samplerju na washingtonskih ulicah.

Zastonjski albumi po navadi veljajo za nekaj manjvrednega, nekaj, kar ni vredno klasične prodaje. Vendar se je pokazalo, da so te trditve v času glasbenih blogov in podobnih pojavov popolnoma zgrešene, vsaj v primeru aktivistov beata, kakršen je Damu. Njegovi kompilaciji podlag izstopata v morju sorodnih projektov, njegov grassrootovski pristop k distribuciji – princip, da si sam odgovoren za svoj izdelek in imaš nad njim tudi popoln nadzor – pa je še en uspeh dolgoletnih pobud na področju alternativnih možnosti godbenega ustvarjanja in trženja.

Borja_M