Letnik: 2008 | Številka: 11/12 | Avtor/ica: Miha Colner

THIEVERY CORPORATION

Radio Retaliation

Eighteenth Street Lounge Music 2008

V zadnjih letih se je ob napredku komunikacijskih tehnologij in pospešenem mešanju kulturnih vzorcev utrdila žanrska skovanka world music, ki v grobem označuje glasbeno izročilo raznorodnih provenienc, velikokrat povezanih v enovito zvočno zmes. To živahno dogajanje in ustvarjanje bi lahko vsekakor označili kot pozitivno plat globalizacije. Zasedba Thievery Corporation pogojno spada med sodobnejše različice tovrstne godbe, svoje vplive je napaberkovala med številnimi žanri in specifičnimi izročili. Sestavljata jo ameriška didžeja Rob Garza in Eric Hilton ter njun vseskozi izmenjujoči se spremljevalni bend. V glasbeno podobo že od nastanka leta 1995 vpenjata elemente zvrsti, kot so funk, dub, reggae, rock ter indijska in brazilska glasbena zakladnica, ki jim osnovni element predstavlja razgibana elektronska ritmična podlaga, in to nalezljivo zmes zapakirata v subtilno, nežno plesno, t. i. chill out celoto posameznih komadov. Studijski izdelki se skozi obdobja delovanja Thievery Corporation močno razlikujejo oziroma nihajo v izboru končnega zvoka in izraza, vsem pa so skupni velikopoteznost studijskih projektov in redna povabila številnih gostujočih izvajalcev iz vseh kotičkov zemeljske oble, ki ustvarijo raznoroden, kozmopolitski značaj slehernega albuma. Bebel Gilberto, Pam Bricker, Sleepy Wonder in LouLou so redni gostje izdaj tega washingtonskega dueta, ki je najbolj zablestel in zaslovel s ploščo The Richest Man In Babylon leta 2003 ter z njim pod vplivom politične situacije še zaostril angažirano prezenco kolektiva, slovečo po neposrednih družbenokritičnih besedilih. Ta izpovedujejo nasprotovanje vseprisotni nezdravi globalizaciji in imperializmu predvsem svoje domovine z uničujočimi posledicami. Kritike militantnega in nizkim socialnim slojem neprijaznega Bushevega režima, sodelovanja na protivojnih festivalih, kot je Operation Ceasefire, in razgledovanja po glasbenih prostranstvih sveta zasedbo uvrščajo med najdejavnejše glasbene aktiviste ali bolje rečeno humaniste. Občinstvu predstavljajo mednarodni nabor gostujočih ustvarjalcev, ki o dobrih in slabih plateh svojih dežel prepevajo v številnih jezikih – angleškem, francoskem, španskem, portugalskem, perzijskem. Tako je tudi na novi plošči.

Radio Retaliation po dveh letih premora prinaša skrajno raznoliko in odprto zasnovo, kjer vsak komad tvori lastno zgodbo, odvisno predvsem od gostujočega izvajalca, po navadi vokalista. Ta je s svojim glasom in večinoma kultno prezenco tudi delni soavtor formalne in vsebinske celote posamezne pesmi. Kot gostje se tokrat zasedbi pridružijo Sleepy Wonder, Anoushka Shankar, Femi Kuti, Seu Jorge, LouLou, Chuck Brown in nekateri drugi. Osnovo albuma kot vselej preveva počasno elektronsko vzdušje, ki drži premišljeno in prijetno rdečo nit, ta ostane prepoznavna tudi v najbolj izstopajočih delih. Uvodni komad Sound The Alarm popelje v svet Sleepyja Wonderja in pravovernega duba, začinjenega z aktivistično poetiko in udarnim beatom. Ta se nato sprevrže v indijsko melanholično, s sitarjem opremljeno pesmijo Mandala v sodelovanju s hčerjo slavnega Ravija Shankarja. Zatem nastopi Femi Kuti z udarno, protestniško vižo, pozivom k miru in spravi, povprašuje po stanju duha v Kinšasi in Darfurju. Vprašanja so seveda retorična.

Radio Retaliation je nekako tipični didžejevski album, ki skupaj lepi in predeluje že znane vzorce in jih preoblači v nova oblačila ter k sodelovanju povabi vrsto imen, katerih delo kasneje predeluje. Thievery Corporation sicer s to ploščo ne gresta v smer popolnega remiksa, pač pa se tej formi z avtorskimi komadi drzno približujeta. Garza in Hilton sta prvovrstna elektronska komponista, selektorja in ne nazadnje glasbena kuratorja, ki v osrednji koncept celote albuma zlagata različne avtorske pristope. Tako je dvojcu uspelo nadaljevati v obrisih začrtano pot proti bogatemu glasbenemu izrazu in veliki družbeni senzibilnosti ter prevzemati pobudo v boju za boljšo prihodnost z miroljubnim orožjem − glasbo.

Miha Colner