Letnik: 2008 | Številka: 11/12 | Avtor/ica: BIGor

ZONG in MOVEKNOWLEDGEMENT

Channel Zero, Ljubljana, 9. 10. 2008

Bolj kot gostovanje francoskega glasbenega hibrida Zong me je na prizorišče koncerta vlekla želja, da po daljšem premoru spet ujamem naše Moveknowledgement oziroma da se seznanim s tem, kaj se dogaja z bendom, ki spada v vrh aktualne domače glasbene scene. Tudi dobršen del publike, ki je napolnila mračni, vendar priljuden Channel Zero, se je oglasil bolj zaradi v Ljubljani aktivnih Novomeščanov kot zaradi francoske skupine, ki na vse pretege poudarja eksotični izvor atraktivne pevke z Mauritiusa.

Uvodni del večera je bil v rokah domačinov, ki so brez najmanjših težav zagnali glasbeni stroj in pokazali, da se jim dogaja, da ustvarjajo, da ne spijo na lovorikah lanskega albuma Listen To Nebukadnezar, ampak nadaljujejo raziskovalno delo. Tako kot so se z omenjeno tretjo ploščo oddaljili od mehkužnih jazzovsko-soulovsko obarvanih fuzij in zabredli v trdodubovsko motiviko, se v trenutni fazi oddaljujejo od predvidljive dubovske strukture. Od elektronsko nabritih plesnih elementov so odskakovali s trans naelektrenimi eskapadami in nakazali, da še iščejo poti in bližnjice, s katerimi bi združili nove kompozicije in jim dali skupno vodilo. Zelo homogen nastop z dobro izbranim in prebranim programom staro za novo in novo za staro ni nakazal le potencialnih preobratov v ustvarjalnem razvoju Moveknowledgement, ampak tudi, da ni strahu, da bi se izgubili v multižanrski džungli.

Čeprav se je del publike pobral po nastopu domačih zvezd, je postlani teren dočakal trio Zong, ki prepleta elektro, dub, punk, gotiko, nenadoma pa priletijo tudi kakšni bolj etno-eksotični odmevi. Bobnar in klaviaturist za zidom takšnih in drugačnih elektronskih podaljškov sta brez večjih presežkov vzdrževala linearno sliko zvočnih pejsažev, ki so se vlekli z repetitivnimi trans ritmi. Čeprav so zagrabili razredčeno publiko, se je vse skupaj gibalo po robu. Sproženo lebdenje benda in publike bi slej ko prej zapadlo v nič, če za napetost nastopa in prezentacije ne bi skrbela srborita, neustavljiva, zelo eksplozivna in na teater mahnjena pevka. Drean daje početju zasedbe smisel. Zato ne preseneča, da toliko poudarjajo njeno ime, njeno prisotnost v skupini, sploh pa njen eksotični izvor z Mauritiusa, otoka v jugozahodnem Indijskem oceanu oziroma slabih tisoč kilometrov vzhodno od Madagaskarja. Dlje kot je trajal koncert in bolj kot je postajalo jasno, kdo je glavni v tej zasedbi, se je porajala tudi misel, da bomo čez nekaj let to visoko in napeto dekle videli in slišali kot solistko. Preveč mravljincev gomazi po njenem telesu, da bi se lahko zadovoljila z razvlečenim in linearnim početjem Zong.

BIGor