Letnik: 2008 | Številka: 5/6 | Avtor/ica: Borja M

THE LIONS

Jungle Struttin'

Ubiquity Records, 2008

V zadnjih letih je opaziti izjemen razcvet funkovske in soulovske scene v Los Angelesu in okolici. Nastajajo novi bendi in dogajajo se klubski večeri, studijski material izhaja kontinuirano. Velik kos teh razburljivih premikov se odvija pod taktirko založbe Ubiquity Records, ki že lep čas izdaja ogromno plošč − in skoraj vse so prav izvrstne. Opozoriti je treba, da založba ne izdaja le funka in soula, ampak tudi hip hop, afrobeat, jazz ..., kar pa so ideološko (pa tudi tehnološko) precej povezani slogi, vsaj v kalifornijskem glasbenem prostoru. In zdaj so v svoj katalog dodali tudi reggae dub album, ki ga je posnela pogojna skupina The Lions. Pogojna zato, ker jo sestavljajo glasbeniki, ki so sicer člani »resnejših« bendov (Breakestra, Connie Price and The Keystones, Rhytm Roots All Stars, Orgone itd.), omenjena zasedba pa je njihov izgovor, da lahko sproščeno igrajo, kar izhaja iz jamajških popularnih godb. Seveda pa The Lions niso formalisti in ne posnemajo zgolj jamajških glasbenih stilemov. Glede na to, da večina članov kolektiva izhaja iz funkovskega zaledja, se to jasno pozna tudi v glasbi. Reggae dub tako mešajo z raznimi drugimi godbami (afrobeat, etiopski jazz, južnoameriške godbe) in ameriškimi slogi funka, soula in jazza. Plošča Jungle Struttin' je v resnici rezultat nekaj studijskih jam sessionov, ki so bili tako uspešni, da so se glasbeniki odločili, da jih bodo posneli in zapakirali v albumsko formo. Osnovo so naredili v le treh (!) sessionih, pozneje pa so nasneli še pihala in vokale. Redke komade, ki so nastali pred studijskim preigravanjem, sta napisala vodja zasedbe Todd Simon in Dan Ubick, ki sta hkrati avtorja projekta Connie Price and The Keystones (pravkar je izšel sijajen album Tell me Something). Večina materiala pa je nastala na prizorišču kot rezultat improviziranega jamanja.

Prvi singel z albuma je simpatična priredba funkovske klasike Think About It, ki jo je v originalu posnela Lyn Collins (dolgoletna spremljevalna vokalistka Jamesa Browna, ki je komad tudi produciral). The Lyons so jo predelali v zvrst rocksteadyja, vokale pa je prispevala vešča ameriška pevka Noelle Scaggs, sicer članica skupine The Rebirth (najbolj znana je po sodelovanju s Quanticom in njegovim bendom Quantic Soul Orchestra). Preostali material na plošči se giblje med klasičnim dubom in roots reggeajem z ovinki v vse zgoraj naštete zvrsti. Pri nekaterih pesmih se celo približajo mirnejši plati zvoka britanskih skajevskih legend The Specials, razmerje med instrumentalnimi in vokalnimi posnetki pa je uravnoteženo, le da je prvih nekaj več.

Jungle Struttin' je tekoč izdelek, na katerem Simon, Ubick in kolegi mešajo okusno glasbeno mineštro, ki ji manjka edino nekaj popra, ostrine. Projekt je sicer jasno zastavljen kot ležeren, vendar pa zvrst duba v svoji definiciji narekuje eksperimentiranje z zvočnimi teksturami. Pravega duba brez vijačenja ni. The Lions sicer niso ortodoksna dubovska skupina, vseeno pa pogrešamo več korajže pri zvočnih manipulacijah.

Borja M