Letnik: 2008 | Številka: 5/6 | Avtor/ica: Marko Jenšterle

OJOS DE BRUJO

Techari Live

Diquela, 2007

OJOS DE BRUJO

Techari Remixes

Diquela, 2007

Po vesoljski uverturi DJ Panka v nas udarijo strastni ritmi flamenka z odličnima plesalcema Susi Medino in Tonijem Moñizom, potem pa se flamenko v svojih najrazličnejših pojavnih oblikah ne umiri vse do konca koncerta. Tako nekako bi lahko zelo na kratko opisali DVD z nastopom v živo kultne katalonske skupine Ojos de Brujo, ki nam na zaslone prinaša vsaj nekaj vzdušja, ki ga je sicer najbolje doživeti na njihovem koncertu. Gre za posnetek dogodka 12. decembra 2006 v Barceloni. Ojos de Brujo so multimedijska skupina, ki na nastopih projekcije na velikem ekranu kombinira z ostrim flamenkom, oplemenitenim s plesom, v katerem se znova pokaže, da so plesalci flamenka s svojimi petami dodatni tolkalci skupine. Vse to se prepleta z zvoki godb vsega sveta, predvsem tistimi, ki nam jih prinaša življenje v 21. stoletju. Kadar se Ojos de Brujo zberejo z gosti, je na odru kar 19 različnih glasbenikov. Zanimivo pri tem je, da nam je tudi ob rapovskih, hiphopovskih in jazzovskih zvokih ves čas popolnoma jasno, da je osnova španski flamenko. Ojos de Brujo se s svojo multikulturnostjo ne oddaljujejo od teh izvirov, ampak jih z njo ravno plemenitijo. Na koncertu so se jim pridružili številni eksotični glasbeniki kot, recimo, indijski igralec na table in dhol Gyan Singh ali pa kubanski klaviaturist Roberto Carcasses, sicer vodja zasedbe Interactivo. Med uglednimi gosti je treba omeniti še pevko Martirio in senegalskega raperja Faada Freddyja iz zasedbe Daara J. Nastop se konča z zelo simpatičnim nastopom zasedbe Patriarcas de la Rumba y Sabor de Gracia.

Ojos de Brujo so španska skupina, vendar so se njihovi glasbeniki v svoji zgodovini skozi obiske Kube močno oplajali s tamkajšnjo glasbo, ta je v zvoku zelo prisotna. Njihovo kubanskost je mogoče začutiti predvsem v pihalni sekciji in poudarjenih ritmih. Po odličnem tretjem albumu Techari je bilo samo vprašanje časa, kdaj bomo imeli priložnost skupino z njihovim spektakularnim nastopom videti tudi na kakšnem DVD-ju. Na to ni bilo treba čakati dolgo. DVD-ju, ki ob koncertu prinaša še dokumentarec o skupini in več videospotov, je dodan še avdioposnetek koncerta, ki se malenkost razlikuje od filmskega, saj so iz njega izbrisani tisti deli koncerta, ki temeljijo predvsem na vizualni podobi. Poleg tega je njihova neodvisna založba poskrbela še za nov CD z remiksi nekaterih najuspešnejših skladb s plošče Techari, ki bo zanimiv predvsem za diskoteke, saj prinaša največje hite omenjenega albuma v remiksih znanih didžejev in tudi članov zasedbe.

Ojos de Brujo niso le iznašli uspešne formule povezave tradicionalnega flamenka s sodobnimi zvoki hip-hopa in rapa, ampak nas zdaj tudi z videoposnetkom prepričajo o tem, da so univerzalna glasbena skupina, ki ob skladbah poskrbi še za njihovo odlično koncertno predstavitev. Na letošnjem festivalu Druga godba bomo lahko 23. maja deležni delčka te podobe, saj k nam prihajajo v obliki Ojos de Brujo Sound System, kar pomeni brez vodilne pevke Marine in vodilnega flamenko kitarista Ramona Gimeneza.

Marko Jenšterle