Letnik: 2008 | Številka: 5/6 | Avtor/ica: Jane Weber

RAZLIČNI IZVAJALCI

The Folk Hits

Ace Records, 2008

Ko je The Kingston Trio leta 1958 prišel na Billboardovo lestvico najboljših 100, se je začela zlata doba ameriškega folka. To dobo je zaznamovala glasba, ki je sicer imela korenine v stari ameriški ljudski glasbi, a je bila bolj popevkarska. Med drugim je pomembna zato, ker so pod vplivom teh uspešnic številni nadobudneži segli po kitari ali bendžu in začeli igrati svojo glasbo.

Najpomembnejši posnetek v tej zbirki je vsekakor skladba Tom Dooley in ni malo piscev o popularni glasbi, ki trdijo, da je bila ta singlica tako pomembna kot Elvisova Heartbreak Hotel. No, vsekakor je odločilno vplivala na glasbo 60. let. Kmalu po izidu male plošče Kingston Tria je namreč vsaka velika založba (in tudi nekatere manjše) imela v svojem katalogu vsaj eno folkovsko skupino. Še zgovornejši je podatek, da je založba Capitol tedaj kar dvajset odstotkov prihodkov ustvarjala z glasbo tega tria. Folk je bil tedaj bolj namenjen zabavi in ni prinašal političnih sporočil, še manj pa je bil poligon za globoko izpovedno glasbo, kakršno je kmalu po izidu prvenca začel snemati Bob Dylan. Nekatere zasedbe so pozneje sicer krenile po poteh angažiranosti, večina pa je še vedno delala glasbo za zabavo in obdržala povsem apolitično držo. Danes si kar težko predstavljamo, da je bil folk v zgodnjih 60. letih velik biznis in da je potem, ko ji je večjo pozornost začela posvečati tudi televizija, postal prava nacionalna obsesija. To je bilo obdobje, ko je bila meja med njim in drugimi slogi ameriške popularne glasbe zabrisana. Tedaj so countryjevske skladbe Big Bad John in El Paso prišle na lestvice popa in celo Johnny Cash se je znašel na razpotju in ni vedel, ali naj krene po poteh countryja ali angažiranega folka. Začel je namreč izdajati plošče z bolj ali manj angažirano tematiko; takšna je, denimo, Bitter Tears iz leta 1964.

Zbirka 28 skladb prinaša skoraj vse uspešnice folka, ki so nastale med letoma 1958 in 1966, nekaj pa je tudi posnetkov, ki so prvič ugledali luč sveta na formatu zgoščenke. Na enem mestu boste tako našli večino pomembnih posnetkov, skupin, kot so bile The Rooftop Singers, Peter, Paul and Mary, The New Christy Minstrels, The Highwaymen in druge, album pa prinaša tudi ključne posnetke kantavtorjev Joan Baez, Johnnyja Casha in Peta Seegerja. Ne nazadnje gre omeniti še odlično spremno besedo, ki jo je spisal Rob Finnis in prinaša vrsto napol pozabljenih informacij, ki nam olajšajo pogled na gradivo.

Jane Weber