Letnik: 2008 | Številka: 7/8 | Avtor/ica: Brane Škerjanc

THE BELLRAYS

Hard Sweet and Sticky

Anodyne Records; 2008

Tony Fate, dolgoletni kitarist The BellRays, je nekoliko nepričakovano zapustil iskrivo rock'n'soul zasedbo, ki prisega na slogan: »Blues is the teacher, Punk is the preacher.« Ko se je to razvedelo med njihovimi oboževalci, je bilo kar veliko skrbi, saj je imel Fate pomembno vlogo pri nastajanju skladb, poleg tega je s svojim kitarskim slogom odločilno prispeval k bujnemu in dinamičnemu zvoku celote.

Ustanovna člana izpred osemnajstih let, basist Bob Vennum in njegova življenjska sopotnica Lisa Kekaula, sta kljub temu ostala predana nadaljevanju sočne glasbene izkušnje. Bob Vennum se je po dolgoletnem basiranju ponovno posvetil kitari, kar ni bistveno spremenilo zvoka celotne zasedbe. Billy Mohler se je pridružil kot novi basist in hkrati poskrbel za prepričljivo produkcijo že osmega albuma, ki že z naslovom opozori na njihove zvočne dobrine. Brezmejno razbrzdan in razigran bobnar Craig Waters se je po dobrih dveh letih sodelovanja z zasedbo ustalil kot pogonska ritmična sila zasedbe.

Punkrockovska in predvsem soulovska četverica iz kalifornijskega Riversida je ponovno navdušila s produkcijsko dovršenim glasbenim izdelkom. Zvočna bujnost se v primerjavi z albumom Have A Little Faith ni bistveno spremenila. Udarnost, sladkobnost in našpičenost njihovega zvoka predstavlja uspešno nadaljevanje njihovega studijskega dela. Če so v preteklosti bolj prisegali na svoje udarne koncertne nastope, se je v zadnjem obdobju njihova osredotočenost preusmerila na studijsko ustvarjanje. Koncertni značaj zasedbe so potrjevali tudi izdani albumi iz preteklosti, ki so bili posneti neposredno, nebrušeno in pogosto tudi precej robustno. Že predzadnja plošča je nakazala željo po prodoru iz kreativnega popularnoglasbenega podtalja. Še bolj je to očitno na zadnjem CD-ju, ki je zaznamovan z bipolarnim razmerjem med ekspresivnim, prodornejšim moškim principom in ženstveno, toplejšo, na trenutke že kar misteriozno liriko. Lisa Kekaula s svojimi izjemnimi čutnimi vokalnimi interpretacijami ponovno dokazuje, da je trenutno ena najbolj izrazno močnih pevk na področju rockovskih in soulovskih godb. Temeljito se dopolnjuje z dovršenimi glasbenimi interpretacijami vseh vpletenih. Njihovo soulovsko in bluesovsko navdahnjenost še vedno poganja uporniška punkrockovska duša, ki je z leti postala izkušenejša in glasbeno bolj dovršena. Hard, Sweet and Sticky je vrhunec njihove osemnajstletne glasbene kariere. Tako so ostali pomembna prvina punkrockovskega in soulovskega uporniškega duha.

Brane Škerjanc